Novo Vijesti

OVO IMA SAMO U SRBIJI! – OVAJ BIZARNI I MORBIDNI OBIČAJ SE I DANAS PRAKTIKUJE: OD MRTVAČKE SVADBE ĆE VAM SE NAJEŽITI SVAKA DLAKA NA TELU !- EVO O ČEMU SE RADI, UŽAS (FOTO)

Svaki narod i podneblje ima neke svoje tradicije i običaje koji svoje korijene vuku iz davne prošlosti i koji su možda prije stotinu godina imali neko značenje ali danas u vrijeme napredne tehnologije su potpuno nepotrebni a poneki od njih i bizarni.

Naravno ima puno više onih lijepih tradicija kojih se ljudi pridržavaju zbog poštovanja i u sjećanje na svoje pretke a koji se obično mogu vidjeti na nekim proslavama koa što je svadba ili rođenje djeteta. Oni bizarni su uglavnom vezani za sahrane i na svu sreću ima ih puno manje nego u nekim drugim državama na svijetu ali i od nijh nekolicine se ljudima diže kosa na glavi.

Mi danas izdvajamo jedan koji se još uvijek praktikuje u nekim selima u istočnom dijelu Srbije a koji se naziva mrtvačka svadba. Ovaj običaj se primejnjuje kada muškarac premine rano i nije bio oženjen. Ukoliko je bio u vezi odnosno imao djevojku ili vjerenicu onda se na njegovom grobu obavi vjenčanje između njih i takav brak mora trajati najmanje godinu dana.

Prilikom ovog obreda majka preminulog muškarca mora igrati na njegovom grobu što je posebno okrutno. Ukoliko preminuli muškarac nije imao djevojku onda se obred mrvačkog vjenčanja vrši sa nekom slobodnom djevojkom iz sela. U slučaju da djevojka premine neudata ona se sahranjuje u vjenčanici ili u bijelom kovčegu ali se tada ne održava nikakva svadbena ceremonija. Da li ste vi čuli za ovaj ili neki sličan običaj koji izaziva jezu u vama? Šta mislite o svemu ovome? Pišite nam svoje mišljenje u komentarima.

Add Comment

Click here to post a comment