Novo

Ovo čudo živi i u SRBIJI, većina ljudi pojma nema šta je: Fotka iz šume zapanjila društvene mreže

U današnjem članku donosimo vam jednu priču , a koja nam dolazi iz Srbije. Naime , svesni smo da ponekad ne poznajemo sve životinjice , insekte i slično koje se kriju u našoj prirodi , te da se često iznenadimo kada ugledamo neki novi primerak. Upravo zato je nedavna objava šokirala mnoge , jer kada se otkrije neka nova životinjica to je donekle uredu kada nije kod nas , međutim , kada se pronađe kod nas to je pomalo zastrašujuće i zabrinjavajuće.

Naime , radi se o tome da je Susanta Nanda iz Indijske službe za šume objavio fotografiju neobičnih “prstiju”, njegova objava brzo je postala viralni hit na društvenim mrežama. On je tad postavio pitanje svojim pratiocima da li mogu da pogode o čemu je reč , pa su ubrzo krenula brojna nagađanja. Na fotografiji se, naime, vide sivi “prsti sa noktima” kako proviruju ispod debla, a mnogi su nagađali da pripadaju šimpanzi, languru pa čak i gorili. Svi ti odgovori su bili netačni.

Naime , nakon što niko nije mogao da pogodi o čemu je reč , on je otkrio da se radi o pečurkama , koje se zovu mrtvački prsti , a ime su dobile jer upravo izgledaju poput mrtvaca , dok rastu zajedno u nizu od dve do pet. Česte su u šumskim predelima, a najčešće rastu iz palih debala i trulih panjeva, posebno bukve i hrasta. Reč je o gljivama koje nisu otrovne, ali se zbog svoje drvenaste strukture ipak ne konzumiraju. Takođe rastu u našim šumama, a ima ih i u susednim državama.