Zanimljivosti

OVDJE SVI DAJU POGREŠNE ODGOVORE: KO ima prednost na raskrsnici na kojoj ne rade semafori?- DA LI STE VI BOLJI OD OSTALIH (FOTO)

Svi koji se zovu vozačima mogu potvrditi, naravno ako su iskreni, da je raskrsnica svima mjesto u saobraćaju koje zahtijeva najviše koncentracije i pažnje. Kada se prisjetimo testova za vozački ispit, i samog polaganja vozačkog ispita onda je tema raskrsnice obično ona na kojoj se najduže ostane.

Na društvenim mrežama se često nađu razne pitalice, enigma ili optićke iluzije koje služe za zabavu ili izoštravanje moždanih vijuga a sada je jedna slika situacije na raskrsnici podigla postala hit i kruži i dijeli se dalje po društvenim mrežama. Na slici je raskrsnica na kojoj je u stvari saobraćaj regulisan semaforima, ali kako to često zna da se desi, tako i ovdje semafori ne rade. Obično je onda tu saobraćajna policija koja nastoji regulisati saobraćaj na raskrsnici ali, kako se vidi na slici, ovdje nema ni saobraćajca.

Onda se postavlja logično pitanje – kako se kretati kroz raskrsnicu a ne izazvati saobraćajku ili haos, pa su ponuđene sledeće varijante, ko treba da krene prvi, drugi ili treći:

1. Žuti – bijeli – crveni,
2. Crveni – žuti – bijeli,
3. Bijeli – crveni – žuti,
4. Žuti – crveni – bijeli,
5. Bijeli – žuti – crveni.

Odgonetnuli? Sigurno ste razmotrili sve ponuđene varijante, sigurno ima onih među vama koji su odmah riješili problem a sigurno ima i onih kojima treba mala pomoć. Bilo kako bilo evo odgovora:

Semafori na ovoj raskrsnici ne rade, nema drugih saobraćajnih znakova, policajac ne reguliše saobraćaj, znači da raskrsnica nije regulisana, a to onda kaže da su sve ulice iste važnosti.

Zato se, u ovakvoj situaciji treba da se primjenjuje poznato pravilo desne strane, a to bi se moglo protumačiti tako da na raskrsnici vozilo, koje ne mijenja svoj pravac kretanja, ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera, ali ne nastavlja u istom smijeru nego skreće lijevo ili desno, u ovom slučaju, ulijevo.

Na slici imamo situaciju da je plavi auto zatvorio ulaz u raskrsnicu bijelom autu, koji se nalazi iza njega pred ulazom na raskrsnicu. Iz tog razloga bijeli auto ne treba da uđe na raskrsnicu iako ima prvenstvo prolaza u odnosu na crveni auto, jer bi, zbog broja auta u saobraćaju, došlo do toga da se bijelo auto zaustavi, zakrči saobraćaj i na taj način bi onemogućio normalano odviojanje i pješačkog saobraćaja i vozila

Znači – tačan odgovor je pod 4 – žuti – crveni – bijeli.