Zanimljivosti

Ovaj stan je bio ZAKLJUČAN 70 GODINA, a kada su ušli unutra, zatekli su neočekivano BLAGO (VIDEO)

Ratne priče su uvijek teške, tužne i ostavljaju gorak utisak. Ova priča je malo drugačija.

Radi se o 1939. godini, početak ratnih ambicija i dejstava, pa francuskinja Madam de Florian odlučuje da napusti svoj stan u Parizu, otputuje negdje na jug, u neku mirniju zonu dok se ne stiša gužva i prođe taj nemir. Naravno, nije ni slutila da su Nijemci već krenuli na Francusku i da će rat potrajati, da se neće brzo vratiti u svoj stan.

Za svoje 23 godine tada imala je lijep i luksuzan život koji je ipak odlučila napustiti, zaključala je svoj stan sa svim što se nalazilo u njemu i otišla da se skloni od rata.

I nije se vratila nikada u taj stan. Rat je prošao ali je ona nastavila živjeti daleko od Pariza ali nije željela prekinuti svoju vezu sa Parizom pa je nastavila plaćati rentu za stan. I on je, nekim čudom ostao netaknut u ratu. Niko nije ni pokušao ući u stan.

Madam de Florian umrla je u svojoj 91 .godini a nakon otvaranja testamenta njeni rođaci i nasljednici saznali su za stan u Parizu. Angažovali su aukcionara Oliviera Šopina da popiše sve vrijedne stvari u stanu kako bi mogli podijeliti naslijeđe.

I tako je stan otključan poslije punih 70 godina. Nakon što su otvorili vrata, aukcionar i cijeli njegov tim su ostali zatečeni. Stan je bio netaknut, sve je bilo onako kako je Madam i ostavila, svo suđe, sve umjetnine, čak i posuđe na trpezarijskom stolu.

Najinteresantnije otkriće je svakako bila slika prelijepe mlade žene u roze haljini.

Kada su sproveli istragu došli su do zaključka da se radi o Marti de Florian, baki Madam de Florian. Ona je bila glumica, poznata u to vrijeme u pariškim krugovima, družila se sa slikarima, piscima glumcima.

Sliku je uradio, tada mladi i potpuno nepoznati italijanski slikar Đovani Boldini koji je očigledno bio ljubavnik ove glumice.

Portret Marte de Florian bio je završen 1888. godine, kada je ona imala 24 godine.

A sada šlag – vrijednost slike je sada 2,1 milion eura, za tu sumu je i prodata .