Zanimljivosti

OVAJ POSAO SE PLAĆA K’O SUVO ZLATO, niko neće da radi?! SVI KUKAJU DA NEMA POSLA, A KAFANE PUNE! (FOTO)

Kada bi upitali one naše velike poljoprivrednike kako se snalaze sa radnom snagom, sigurno bi svako od njih mogao ispričati istu priču a to je da je jako teško naći radnike za rad u polju.

Nije bitno o kojoj se kulturi radi, uopšte taj posao “na dnevnicu”je prava poteškoća za poljoprivrednike. Bilo da se radi o uzgoju povrća ili voća, uvijek je nekoliko faza u toku uzgoja kada je potrebno više pari ruku za obavljanje posla e tu onda nastanu problemi oko radne snage.

Prošle godine je jedan uzgajivač malina iz okoline Osečine, postao veoma popularan u regiji zbog svog iskrenog oglasa “Tražim berače koji znaju i hoće da rade, a ne one koji bi da se sunčaju u malinjaku” . Bilo je za očekivati da će se javiti puno ljudi ali ,zamislite ,javile su se samo dvije beračice i to obije u šezdesetim godinama života,i to veoma spretne u branju malina. Ovaj uzgajivač ima zasađenih malina na na 80 ari svoga imanja ,i uvijek mu u jeku berbe treba radnika ali ,kako sam kaže, mladi su nezainteresovani za ovakve poslove, ili se javljaju sa neozbiljnim upitima kao da je branje malina običan izlet u prirodu, ili očekuju prevoz do radnog mjesta i nazad kući nakon posla.

Inače, u Srbiji ima puno zasada maline i svake godine je na farmama velika potražnja za ranom snagom. Uzgjivači tvrde da prosječan berač može mjesečno zaraditi i do 90.000 dinara. Neki uzgajivači daju i smještaj na farmi, hranu tri puta dnevno ,dobre dnevnice i opet je zainteresovanih svake godine sve manje i manje. A sa druge strane, malo je nevjerovatno da u doba ovakve krize neko odbija dnevnice između 2000 i 3000 dinara.

Više pročitajte OVDJE