Zanimljivosti

OVA SRPSKA PREZIMENA SU NEKADA IMALI SAMO PLEMIĆI: Proverite da li je i vaše na spisku

U nastavku današnjeg članka govorimo o prezimenima u Srbiji, a neka od njih ssu čak i plemićka, pa tako ostanite sa nama do samog kraja i saznajte da li je vaše prezime na ovoj našoj listi. Ako niste znali većina prezimena u Srbiji danas potiču od kneza Aleksandra karađorđevića. 90% prezimena na prostoru Srbije imaju prefiks “ić”.

Većina njih je nastala po muškom pretku-patronimi., mada imamo i prezimena kojja vuku poreklo od svojih davnih prabaka. Imamo i prezimena koja vuku poreklo od izgleda, karaktera, mesto boravka ili zanimanja. Tako imamo danas istovetna prezimena, a da te osobe uopšte nisu u srodstvu. Nastanak današnjih prezimena u Srbiji vezuje se za kneza Aleksandra Karađorđevića koji je sada već davne 1851 godine naredio dekret po kojem se moralo uspostaviti dugotrajno prezime kod svake osobe koja je živela u Srbiji.

Tako, pošto su sačubani razni manastirski i carski papiri, zna se da se većina prezimena iz tog doba istovetna kao i ova danas. Prvo prezime sa ovoh spiska je Divac, što znači sin diva, a datira iz prvog dela 15 veka. Drakulić-to u stvari znači zmaj, a u Srbiji se koristi od početka 11 veka. Jakšić-ono potiče iz drevne srpske despotovine. Lazarević je sledeće prezime, to je u stvari vlastelinska porodica čiji koreni vuku još iz 14 veka.

Pavlović je također rasprostranjeno prezime, čije poreklo je čak iz Bosne i hercegovine, a datira još od pošetka 11 veka. Vukanović su bili porodica koja je vladala Raškom oblasti početkom 11 veka. I na kraju poslednje prezime je Balšić, koji su bili srednjovekovna srpsska dinastija. Oni su vladali zetom u periodu 1360-1421 godine.