Novo

OVA GRUPA LJUDI NIKAKO, ALI NIKAKO NE SME DA JEDE LUBENICE: Upozorenje izdato, svi na nogama!

Osim visokih temperatura i uživanja u lagodnom povetarcu i svežem morskom vazduhu, leti ne bi trebali da zaboravimmo na svojen zdravlje, kao ni na hronične bolesti. Pored toga iz godine u godinu valja naglasiti važnost najjednostavniej rečeno za leto specifičnih bolesti, na primer opekotina od sunca, alergijskih reakcija i crevnih oboljenja.

Ni osobe koje su oboljele od šećernih bolesti nemaju mira tokom letnog perioda, a valja spomenuti nekoliko važnih stvari. Usled dehidracije organizuma a koje nije praćeno adekvatnom nadoknadom raste glikemija, a da nije vezana uz konzumaciju hrane. Tako dda se tada obolelei vrlo često zbune pa uglavnom i sve više i više smanjuju unos hrane, a povećavaju unos insulina. Paradoksalno se žale na činejnicu da imaju osećaj kao da sebi ubrizgavaju vodu i dolaze s logičnim pitanjima o hrani koju leti znatno manje konzumiraju a glikemija raste.

Pre sve valja napoemnuti zlatno pravilo za leto i osoeb sa šećernom bolesti: obilna hidracija svakodnevno, u slučaju visokih glikemija izmeriti i ketone, sesti ili se postaviti u ležeći položaj postupno hidrirati i u „dane bolesti“ meriti glikemiju svaka 2-3 sata do oporavka. Ako su pozitivni i ketoni, tada se hidrirati zaslađenom tečnošću.

Ako su ketoni pozitivni tada je organizam “kiseo” a ako organizam nema substranata u formi glikoze, trošiće masne kiseline te će se kiselost u organizmau produbiti, a to je za ćživot opasno stanje kije može da završi sa smrću. Mi smo svi skloni voću, a skloni smo da iističemo njihove pozitvine karakteristike, nutrijente koji ih čine zdravim namirnicama, a leti je kraljica lubenica. Ona je poznata kao niskokalorična, osvežavajuća, dobra za probavu, ali i prirodni diuretik. Ostatak čitajte ovde.