Zdravlje

Ova dva ČUDNA SIMPTOMA mogla bi vam reći da ste već PREBOLOVALI COVID-19: ‘Je li ovo stanje privremeno ili trajno, pitanje je?’

Godinu dana se borimo sa korona virusom proučavaju se simptomi, analiziraju oni koji su preboljeli virus, ispituju su posljedice kod pacienata koji su prebolovali virus.

Tako se iskristalisalo koji su to najčešći simptomi pa su to kašalj, umor, teško disanje, groznica i gubitak čula mirisa i okusa ali su simptomi još šireg spektra ali ima i onih simptoma o kojima pacijenti nerado pričaju. Radi se prije svega o intimnijim simptoma.

Oni koji su željeli pričati o tome potvrđuju da su nakon infekcije sa korona virusom prijavili smetnje na svom seksualnom i reproduktivnom sistem. I one su prijavile promjene u dužini trajanja menstrualnog ciklusa, u obimu krvarenja, ili jačini bola i dužine trajanja mjesečnog ciklusa. A muškarci su iznijeli svoja iskustva nakon preležanog virusa po kojima su imali probleme sa erekcijom još dugo nakon što su se drugi simptomi povukli.

Medicinska dokumentacija ili članci koji se objavljuju u Journalu of Endocrinological Investigation pokazali su u jednoj analizi urađenoj još u julu da ima ovih problema i pojava, znači među prvima su stručnjaci u ovoj literaturi navodili problem sa erektivnom disfuncijom. Prema tim istraživačima, muškarci sa korona virusom su najvjerovatnije prošli hipogonadizam, odnosno bili su u stanju da njihovi spolni organi oslobađaju malo ili čak nimalo spolnih hormona.

Koliko će da se zadrži to stanje, niko još ne zna. Ostaje da se to još istražuje i analizira. Istraživanja se dalje nastavljaju i uključene su i žene i muškarci jer se i kod žena javljaju seksualne smetnje koje doktori povezuju sa hormonima.

Jedna od ljekara koji rade ta istraživanja, doktorica opšte prakse i specijalista za menopauzu, objavila je za Voxom da trenutno radi na jednom pilot projektu koji se bavi analizom ovih simptoma kod pacijenata sa korona virusom.

Do sada je analizirala 842 odgovora pacijenata, i do sada se može zaključiti da je dugotrajni kovid najvjerovatnije povezan sa niskim nivoom hormona koji su do sada bili zanemarivani kroz istraživanje.