Zanimljivosti

OVA BILJKA PRIVLAČI PARE U KUĆU – a svi je obožavaju zbog 1 stvari: VRIJEME JE DA JE NABAVITE

Opšte poznato je da cvijeće kupi negativnu energiju kod ljudi, rad sa zemljom, kopkanje po saksiji i čupkanje biljaka ima terapeutski efekat jer smiruje nerve.

Obično su terase i bašte u ljeto šarene od raznog cvijeća ,boja i vrsta.

A šta je sa sobnim prostorom, kada nemamo terase ili je zima pa nema cvijeća napolju? I to se može riješiti, imamo divne kućne biljke koje se mogu staviti na prozor ili negdje u ugao sobe ali se onda javlja problem kod onih koji nemaju centralno grijanje, pa se zagrijava jedna prostorija au ostalima je hladno pa nije za cvijeće. Ili sa druge strane, u stanovima bude suh zrak pa ni to ne odgovara biljkama.

Ali postoje biljke koje mogu da izdrže i sve ove navedene uslove pa čak i malo njege, a jedna od njih je krasula. Krasula može da podnese kombinaciju hladnog zraka i vrućih radijatora, a osim što može opstati uz promjene temperature ,može preživjeti i blizinu otvorenog prostora.

A što se tiče njege, pa nije zahtjevna, dovoljno je zalijevanje jednom u tri sedmice. Osim toga, krasulu zovu još i japansko drvo novca, a izgleda kao minijaturno stablo pa svakako može lijepo odgovarati enterijeru stana.

Biljka potiče iz Južne Afrike, ima mesnate listove, odgovara joj mješavina pijeska, humusa i zemlje za cvijeće. Potrebno ju je posaditi u posudu srednje veličine, a vlada mišljenje da je biljka nosilac blagostanja ,materijalnih dobara u domu u kojem se nalazi.
Pa nije zgoreg nabaviti sebi ovu biljku.