Savjeti

Osnovno tijesto za pite, mladim domaćicama će ovo biti korisno: Savjet zlata vrijedan: Fenomenalan okus!

Svi vole domaću pitu, nebitno od čega ona bila.

Za onu najljepšu i najbolju domaću pitu trebaju vam ovi sastojci:

– otprilike jedan kilogram bijelog brašna

– malo soli

– jedno jaje

– pola litra tople vode.

Priprema je slijedeća:

Najprije treba znati da vrijeme za pripremu nije bitno, neka vas to ne brine. Ovdje se govori o ukupnom vremenu za zamijestiti pitu, ostaviti da stoji, premjesti pitu, opet ostaviti da stoiji, nadloženje i onda tek filovanje pite. Jedno malo upozorenje za sve one koji su amateri . prije početka pravljenja pite obucite neku stariju odjeću jer ćete do kraja procesa biti puni brašna i masnoće.

Da napokon krenemo:

Najprije treba prosijati brašno koje mora biti na sobnoj temperaturi i stavite ga u neku dublju zdjelu. Rukom napravite udubljenje u sredini i tu stavite jedno jaje i sol. Jednog rukom miješajte dok drugom lagano sipate vodu malo po malo. Ovo je jako bitno. Nemojte miješati ni varjačom ni viljuškom, već obavezno ručno. Miješajte tijesto dok lagano dosipate vodu. Proizvoljno odredite količinu tijesta koja vam je potreba, spram broja obroka i broja članova porodice. Od ove navedene količine bi trebali dobiti tri jufke, što je dosta za jednu tepsiju promjera 50 metara.

Sada smo došli do količine tijesta sa kojom smo zadovoljni što znači da prekidamo dosipanje vode i sada tijesto mijesmo objeručke. U zdjeli gdje je ostalo još brašna oko tijesta, nema veze, to će brašno zatrebati poslije. Ako primjetite, tijesto bi vam je do sada treba očvrsnuti. Ne treba naravo ni pretjerivati sa posipanjem brašna, kako tijesto ne bi postalo pretvrdo jer je jako bitno da se ono može kasnije lijepo razvlačiti.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.