Zdravlje

Operite zube sa OVIM i niko vam neće verovati da niste bili kod PROFESIONALCA za izbeljivanje zubi!

Danas pišemo o oralnoj higijeni koja je itekako važna za opšte zdravlje ljudi.

Dok je na Zapadu sasvim uobičajeno da se djeca od malih nogu vode kod zubara na preglede, kontrole, po savjete, kod nas je to prava rijetkost, zubaru se ide samo kada zub boli jer jednostavno nemamo tu kulturu življenja.

Nekako je posjeta zubaru svima neprijatna, odgađa se do krajnje moguće mjere dok baš ne boli neizdrživo pa onda ne čudi što su karijes i pokvareni zubi su učestala stvar na cijelim ovim prostorima.
Može se reći da starije generacije uglavnom imaju proteze ili druge oblike zamjene zuba a ono što je ostalo od vlastitih je mahom žuto i neugledno.

Mladi opet, zbog slatkiša koje jedu, zbog manjka D vitamin ili načina ishrane imaju često pokvarene zube, naslage karijesa na njima ali, makar češće idu kod zubara. A sada drugi problem, za obične popravke ili vađenje zuba se može doći u zdravstvenu ustanovu kod zubara ali za postupak izbjeljivanja zuba je potrebno otići kod privatnika stomatologa.

Nije nepoznato da od kamenca kreće kvarenje zuba i zato se ne treba zanemarivati ovaj jako bitan segment u oralnom zdravlju jedne osobe. Na žalost, stomatolozi nisu nimalo jeftini danas i ako želite kod zubara na čišćenje kamenca i izbjeljivanje zuba, onda trebate biti spremni iskeširati određenu sumu novca.  A možete probati i jedan jednostavan domaći recept, jeftin, dostupan a efikasno daje čišćenje zuba u sopstvenoj režiji, kod kuće.

Riješenje je jabukovo sirće, najbolje domaće bez konzervansa, a priprema i upotreba je veoma jednostavna. U jednu čašu pomješate malo sirćeta i tople vode, te sa tom smjesom isperite zube, promućkajte u ustima i ispljunite. Postupak se ponavlja 2 do 3 puta dnevno, bar 15-tak dana uzastopno. Jabukovo sirće će da djeluje na razgradnju zubnog kamenca i brzo će se primjetiti rezultati u vidu bjeljih zuba.