Zanimljivosti

Ona je najjača djevojčica na svijetu: Sedmogodišnja curica bez problema diže utege teže od 80 kg, roditelji plaču od sreće – “Postali smo poznati”

Kada se neko bavi podizanjem tegova to i nije neka vijest ali kada je taj neko star samo 7 godina i uz to još djevojčica ,e onda je to vijest i te kakva.

Rory van Ulft iz Ottowe ima samo sedam godina i najmlađa je državna prvakinja u dizanju tegova, njen trener je njen otac Cavan koji ponosno kaže da je ona najjača djevojčica na svijetu.

Rory se sa svojih pet godina počela baviti sportom, trenirala je gimnastiku i to veoma uspješno. Na treningu gimnastike pokušala je podići tegove te se tako rodila ljubav prema tom sportu. Nastavila je trenirati dizanje tegova i nedavno je nastupila na američkom državnom takmičenju mladih (Youth National Champion) gdje je doslovno pregazila kategorije do 11 I do 13 godina.
Dakle, daleko starije od nje same.

Tako je ova Kanađanka, stara samo sedam godina i visoka samo 120 cm, na svom prvom nastupu na šampionatu osvojila status najmlađe državne prvakinje u historiji tog takmičenja, u kategoriji djece lakše od 30 kilograma.

Ponosni otac kaže: “Na osnovu onih rezultata koje je moja Rory postigla ona nije samo najjača sedmogodišnja djevojčica na svijetu nego je najjače dijete u tom uzrastu, uključujući i dječake i djevojčice. Moja žena i ja smo ponosni. Postali smo poznati, zahvaljujući njoj.”

Mala Rory nije napustila ni gimnastiku, marljivo trenira oba sporta ali ona sama kaže da joj je gimnastika prva ljubav a dizanje utega je tek poslije. Sedmično ovo dijete trenira gimnastiku 9 sati a dizanje utega trenira 4 sata sedmično. Interesantna je njena izjava nakon što je na jednom manjem takmičenju osvojila svoju prvu medalju iz gimnastike”ovaj sport mi je draži jer ništa ne moram podizati iznad glave”.

Rory za sebe kaže da voli vježbati jer joj to daje samopouzdanje i daje joj snagu da bude bolja u svemu što pokuša. Na pitanje o čemu razmišlja dok podiže uteg Rory je odgovorila:

“Ne razmišljam o ničemu već ispraznim glavu i dižem “ , a djevojčica podiže iz čučnja utege od 61 kg i 80 kg iz mjesta (deadlifting), koristeći olimpijsku žensku šipku.

A kako je ona ipak samo dijete, priznala je kako rado nosi i privremene tetovaže s raznim popularnim likovima iz crtanih filmova, i upravo to je čini tako popularnom osobom među brojnim velikim i malim fanovima u Kanadi.