Zanimljivosti

On MUSLIMAN, ona SRPKINJA: Zabranjena ljubav Sofije i Mustafe “Za moje roditelje je to bilo STRAŠNO, od oca sam dobila ULTIMATUM”

Naime kada je u pitanju ljubav postoji čitav niz poslovica a ona najčešće korištena je da ona ne bira i ne zna za godine nacionalnost ni bilo koje druge razlike. Primjer toga je i brak između Sofije i Mustafe koji su zajedno već 60 godina a upoznali su se 1953. godine kada je ona došla prvi put u Tuzlu u posjetu prijateljicama ali je u ovom gradu našla posao i ostala je da živi u njemu.

Ona je u Tuzli upoznala Mustafu koji je tu došao iz Bijeljine zbog svog zaposlenja i između njih dvoje se rodila ljubav na prvi pogled.Ali njihove porodice su uvijek bile protiv njihove veze alii kada su vidjeli koliko se njih dvoje zapravo vole pa je Sofiji otac čak i dopustio da i u Vojvodinu ne dolazi bez njega.

Dakle Sofija je radila za radio Slobodna Evropa i izjavila da je još tada bilo nekih predrasuda jer su bili različite vjere ali u Jugoslaviji se sa nakolnošću gledalo na mješovite brakove i mladi u opšte nisu razmišljali o tome ko je koje nacionalnosti.Sofija i Mustafa su dobili dvoje djece sina Damira i kćerku Dajanu.

Ovaj bračni par se nikada nije razdvajao i Sofija je uvijek isticala da on nikada nije otišao na neku zabavu bez nje a nakon što su zajedno kupili svoje auto 1964.godine sa svojom djecom su prputovali cijelu Jugoslaviju i stvorili veoma divne uspomene koje će uvijek pamtiti.Iako im život nije baš bio lagan oni smatraju da se nekada živjelo jednostavnije nego danas i da su ljudi nekada bili sretniji i zadovoljniji.Naravno i njihova ljubav je nailazila na razne prepreke ali uvijek su ih uspjeli savladati i uvijek su jedno drugome najveća podrška i oslonac.