Novo Vijesti

OD SEPTEMBRA SVE ZAVISI: Doktor Tiodorović otkriva šta nas očekuje od jeseni sa delta sojem i ko će morati da se vakciniše treći put

Na jesen možemo imati problem ako se ozbiljno ne pristupi vakcinaciji zbog toga što je delta soj dosta zarazniji i brže se prenosi, tako kaže prof. dr Branislav Tiodorović.

Najvažniji mjesec će biti septembar. Ovo je trenutak kada škole počinju kada se ljudi vraćaju s godišnjih odmora iz raznih mjesta, iz inostranstva, i kada počinje rad u kolektivu. Oktobar će nam pak pokazati šta smo uradili u prethodnom periodu, da li smo se vakcinisali u dovoljnom broju, da li smo se pridržavali mjera i šta nam je dalje činiti, tako kaže epidemiolog doktor i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

Imunizacija je u toku, imamo dovoljan broj vakcina na raspolaganju, ali još uvijek nismo dostigli 50 posto punoljetnih, vakcinisanih građana, iako smo očekivali da će se to desiti još krajem mjeseca juna, ali smo blizu. Prema posljednjim podacima, prvu dozu je primilo više od 47, 3 posto građana, a obje doze više od 43 posto. Cilj da broj zaraženih smanjimo ispod stotinu je ispunjen, te se čini da se narod malo više opustio zbog tog podatka.

– Život mora da se odvija i to svi znamo, ljudi, posebno mladi su željni i putovanja, izlazaka, zabave, koncerata, sportskih manifestacija i sve je to u redu. Egzit ima sjajnu organizaciju, oni vakcinisani mogu bez problema da dolaze, oni koji nisu, potreban im je PCR ne stariji od tri dana, odnosno 72 sata, tako da će oni morati da plaćaju iznova kad istekne. Biće rađeni i antigenski testovi koji odmah pokazuju da li je neko zaražen, ali to je komplikovano, zato su slobodniji oni koji su vakcinisani, oni će moći da se ponašaju dosta opuštenije.

Ostatak čitajte OVDJE.