Zanimljivosti

OBIČAJI NA TREĆI DAN BOŽIĆA: Iznestite iz kuće OVO u tišini da bi u vaš dom ušla SREĆA!

Danas je treći dan Pravoslavnog Božića i mi govorimo o jednoj temi za koju zna jako mali broj pravoslavaca u svetu. Svi znamo kako prolazi Božični post od 40 dana ali kako se ponašati na sam Božić ali i na treći dan istog ddonosimo vam odgovor na to pitanje u nastavku našeg današnjeg članka. Mi se danas polako opraštamo od božićnih praznika a današnji dan je u narodu poznat i kao Stevindan a za njega postoje dirljivi običaji i rituali koji pomažu da sačuvate pozitivnu energiju koja će vladati u vašoj kući cele godine.

Srpski pravoslavni vernici 9. januara proslavljaju treći dan Božića, odnosno Svetog prvo mučenika i arhiđakona Stefana, zaštitnika loze Nemanjića.

Ono što se veruje jeste da se na ovaj dan nastavlja negovanje Božićnog duha, pa se praznik Svetog Stefana smatra za dan mirenja i praštanja i na ovaj dan se definitivno ništa loše ne sme pomisliti ali i ako imate sa nekim nečasne misli na danas bi to sve treali da oprostite i zaboravite. Prema starinskom verovanju danas je važno započeti sa čišćenjem toksičnih odnosa, i svakako vraćanje pozitivnih misli te ljuavnih osećanja prema svim ljudima ez obzira na veru i naciju.

Baš iz tog razloga se na ovaj praznik posećuje prijatelji ili članovi porodice sa kojima smo imali neki sukob i svađu i ovo je idealno vreme da im stisnete šaku pomirenja. Važno je da oprostite jedno drugom, zaboravite na stare greške i da se ponovo sve krene iz početka. Slama koju ste na badnji dan uneli u vaš dom sačuvajte još večeras za sreću u celoj godini.