Novo

NOVI USLOVI ZA PENZIJU: Od idućeg mjeseca sve se menja, penzioneri plaču k’o kiša – ovo nije HUMANO

Zavod za penziono i zdravstveno osiguranje odlučio je promijeniti uslove za odlazak u penziju. Donešena je, tako, odluka da će svi ženski penzioneri od 1.januara iduće godine morati da rade dva mjeseca duže, ukoliko žele ostvariti pravo na punu starosnu penziju.

Tako će umjesto sa 63 godine života, koliko je do sada bilo potrebno minimalno da bi se ostvarilo pravo na penzionisanje, sada bti potrebna još dodatna dva mjeseca, a uslov za radni staž za buduće ženske penzionere se ne mijenja i ostaje minimum 15 godina.

Ovo dodavanje od po dva mjeseca godišnje trajat će inače sve do 2032. godine, kada će uslov za starosnu penziju i za muške i za ženske penzionere biti izjednačen, tj. barem 65 godina starosti i barem 15 godina osiguranog radnog staža, navode ljudi iz PIO fonda.

Za muške penzionere od januara se ništa ne mijenja, oni i dalje stiču pravo za odlazak u penziju sa barem 65 godina starosti i barem 15 godina osiguranog radnog staža.

Kada je u pitanju prijevremena penzija – i muški i ženski penzioneri tu imaju iste minimalne uslove koje moraju da ispune kao i do sada. Ženski penzioneri stiču pravo na prijevremenu penziju sa minimalno 58 godina i 4 mjeseca životne starosti i minimalno 39 godina i 4 mjeseca osiguranog radnog staža, dok muški penzioneri moraju imati najmanje 59 godina starosti i 40 godina radnog staža. To će se i za jedne i za druge tek promijeniti 2024. godine, kada će obje vrste penzionera biti izjednačene, odnosno za odlazak u prijevremenu penziju morat ćete imati barem 60 godina života i barem 40 godina osiguranog radnog staža.

Ostatak teksta OVDJE