Zdravlje

NORDIJSKA DIJETA – JAČA IMUNITET, POMAŽE DA SMRŠATE: Sve je dozvoljeno, osim ovih 5 stvari

Dolazi zima, jedemo kaloričniju hranu, manje se krećemo i to dovodi do povećanja naše tjelesne mase.

A onda, u proljeće, kreću silne dijete i gladovanja kako bi se dotjerala figura do ljeta i kupaćih kostima. Evo jedne dijete koja nije stroga dijeta za mršavljenje, već je više način ishrane koji jača imunitet i doprinosi zdravijem i dugovječnijem životu.

Ova nordijska dijeta, kako samo ime kaže, nastala je u zemljama skandinavije, a najpopularnija je u Finskoj. Inače za nordijsce kažu da su jedni od najsrećnijih ljudi na svijetu, žive dobro, zdravo i sretno.

Nordijci vole prirodu, šetaju puno, voze bicikl, redovno meditiraju ali pored svega toga oni biraju kvalitetnu i dobru hranu za svoj organizam.

Nordijska dijeta se uglavnom zasniva na voću i povrću, i na mastima i preotenima dobijenim iz ribe. Losos, harniga i druge masne ribe su savršen izbor u ovoj djeti jer sadrže omega 3 masne kiseline, proteine i zdrave masti, veoma su one su bogate vitaminom D i cinkom a to su, poznato je, veoma važni minerali za jačanje imunog sistema. Osim ribe, nordijska dijeta preporučuje bobičasto voće, šljive, jabuke i kruške korijensko povrće, orašaste plodove, nemasne mliječne proizvode i žitarice od punog zrna.

Što se tiče povrća, nordijci jedu puno mrkvu, krompir, repu, cveklu i paškanat, praziluk, kupus, karfiol, bundevu, spinat, luk, jedu sirov, kao variva ili kao priloge ribi.

Orašaste plodove uzimaju kao užinu ili uz obrok, a preporučuje se da se dodaje jelima i čia, lanene i semenke bundeve.

Znači, možemo jesti žitarica raž, ječam i ovas, ali od punog zrna, a kao dodatni izvor proteina uzimati leću, pasulj i grašak.

U ovoj dijeti zabranjeno je sledećih 5 stvari:

  • trans masti
  • brza hrana
  • kupovni sokovi
  • prerađena hrana
  • aditivi u hrani

Nordijskiu dijetu često porede sa mediteranskom što nije pogrešno ali je jedna bitna razlika a to je ulje na kojem se hrana priprema, u mediteranskoj kuhinji je to maslinovo ulje a u nordijskoj je ulje kanole. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije Nordijska dijeta pomaže u borbi sa slobodnim radikalima, pomaže kod dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, reguliše visok krvni pritisak, ali i odlično podstiče skidanje masnih naslaga.