Novo Vijesti

NJEMU JE NEDA UKRADEN BILA PRATEĆI VOKAL: SVI U JUGOSLAVIJI SU GA OBOŽAVALI! – EVO gde je danas SEID MEMIĆ VAJTA, nećete verovati kako izgleda i šta radi! (FOTO)

Seid Memić Vajta je bio jedan od najomiljenijih pjevača u bivšoj državi i nema onog kome on nije bio simpatičan i drag. Oni koji danas spadaju već u starije i srednje generacije dobro pamte njegov nasmijan lik i njegove pjesme koje su bile pravi hitovi.

Rođen je u Travniku u Bosni i Hercegovini a na muzičkoj sceni se prvi put pojavio kao pjevač tada popularne rok frupe Teška industrija. Oduvijek se isticao svojim izgledom i stajlingom a kao solistički pjevač se prvi put pojavio na Splitskom festivalu na kojem se predstavio sa pjesmom pod nazivom Mornareva pjesma i tada je proglašen pjevačem godine.

I na sljedećem festivalu je odnio istu laskavu titulu a na festivalu Vaš šlager sezone je pobjedio sa numerom Naša pjesma. Prvi solo album koji je izdat pod nazivom Tebi pjevam je dostigao platinasti tiraž dok je sljedeća ploča uspjela da dostigne i zlatni tiraž. Vajta je bio i predstavnik Jugoslavije na Evroviziji a pjesma Lejla sa kojom se tamo takmičio je bila ogorman hit u zemlji.

On je bio jako često angažovan na televiziji a mnogi ga pamte i kao voditelja gledane emisije Nedeljni zabavnik. Vajta se okušao i u glumi i pojavio se u filmu Nečista krv sniman po romanu Bore Stankovića. Kada su počeli ratni sukobi na ovim prostorima početkom devedestih godina, Vajta se sa svojom suprugom preselio u Njemačku gdje i danas žive u Hamburgu. Vajta se i dalje bavi muzikom ali ga mlađe generacije sa ovih prostora ne poznaju i nije više toliko popularan.