Prema nekim službenim podacima do kojih smo došli, a koji se odnose na postupak izdavanja viza za odlazak i boravak u Njemačkoj, prema novoformiranom pravilniku o zapadnom Balkanu, odobrenje koje je ranije izdavala Savezna agencija rada NJemačke povučeno je sada na određeni vremenski period.

Tako je postupak davanja viza stanovnicima sa ovog područja obustavljen do daljnjeg. Za one koji su već aplicirali, postoji mogućnost idalje da dobiju vizu, ali taj će postupak sada mnogo duže trajati, i neće se obavljati svakodnevno kao do sada

Svi oni koji su predali dokumentaciju za vizu do kraja 2019. godine našli su se u grupi onih čiji zahtjevi će biti obrađeni u februaru, a sve nove prijave (od Nove godine pa dalje) vodit će se po novoj proceduri koja se neće provoditi svaki dan, već samo na određene periode.

Sredinom prošle godine, otprilike, mnogi mediji su podijelili informacije da će novi zakon koji bi izjednačio građane Balkana i građane EU biti uveden. Međutim, to se ispostavilo kao dezinformacija, pa je sada njemačka vlada posebnu obavijest izdala:

“Obavještavamo sve vas aplikante i buduće aplikante da sve potrebne podatke možete pronaći na službenoj stranici njemačke ambasade, sve što je vezano za izdavanje viza i radnih dozvola. Posjetite dakle našu oficijelnu web stranicu ili se obratite našoj službi za pomoć da bi dobili sve željene odgovore na pitanja koja imate, sve što vam nije jasno ili što ste propustili.”

Ovo je samo još jedan dodatni pokazatelj da će sve zemlje EU ipak u bližoj budućnosti pooštriti svoja pravila po pitanju izdavanja dozvola za rad i viza za stanovnike Balkana.

Preporučujemo