Novo Vijesti

NISU SVI KO FATA! – OVO JE MUSLIMAN KOJI JE ODBIO DA RUŠI SRPSKU SVETINJU U CRNOJ GORI: Kad su ga pitali šta se buni kada nije njegova svetinja u pitanju, Iso Mahmutović je odgovario: “NEĆU RUŠITI NIČIJU!”

Već nekoliko dana u javnosti i medijima ne prestaju reakcije na rušenje pravoslavne crkve koje se desilo u Konjević polju nakon što je sud u Strasburu donio presudu u korist Fate Orlović na čijoj se parceli nalazio oltar crkve koja je izgrađena odmah nakon rata koji se na ovim prostorima desio početkom devedesetih godina dok je ona zajedno s aostalim bošnjacima bila u izbjeglištvu.

Danas vam donosimo jedan malo drugačiji primjer koji se desio prije pedeset godina u Crnoj Gori kada su se na Lovćenu završavali pripremni radovi za izgradnju Njegoševog mauzoleja. Tada je na radovima bilo angažovano komunalno preduzeće Titograd a radnici su trebali da lakim alatom razidaju i sa Lovćena uklone staru kapelu.

Dok je šef objašnjavao radnicima kako moraju polako da rade da ne bi oštetili nijedan kamen te da moraju svaki numerisati je se kapela planirala u istom obliku sazidati na drugom mjestu, jedan od radnika, Iso Mahmutović je rekao da on to neće raditi. Šef je bio šokiran njegovom izjavom i pitao ga je za razlog a on mu je odgovorio da neće da ruši svetinju.

Šef je pokušao da mu objasni da to nije svetinja nego spomenik koji će samo biti prebačen n adrugo mjesto a da će na Lovćenu biti podignut mnogo veći i ljepši sopomenik, Iso nije odustajao. Na kraju ga je šef pitao zašto mu to toliko smeta jer to uostalom i nije njegova svetinja Iso je odgovorio da neće da ruši ničiju pa i pod cijenu otkaza. Ostatak teksta pročitajte ovdje.