Savjeti

NEMOJTE SE VIŠE NIKADA OSRAMOTITI: Ovo je MAGIČNO testo za pite, ima da prste ližu NAKON NJE! (FOTO)

Ukoliko je jedna stvar mjerilo kuharske sposobnosti na ovim prostorima to je definitivno pravljenje pite.

A samim time svi oni koji se posvete kulinarstvu uvijek moraju imati u podvijesti da moraju znati napraviti dobru pitu, i to sve moguće verzije, jer inače nisu dobri kuhari.

U današnjem tekstu ćemo vam donijeti jedan uistinu zanimljiv recept za bazu tijesta koje se upotrebljava za pravljenje pita, a za koje je potrebno jako malo sastojaka. Dovoljno vam je svega 1 kg običnog mekanog bijelog brašna, malkice soli, jedno jaje i 0,5 litara tople vode. Mada su ovo, reći ćete, uobičajeni sastojci za pravljenje tijesta, pogledajte ipak proces pripreme, uvijek se nešto novo može naučiti.

Mala napomena za sve ametere – vrijeme koje ćemo pominjati odnosi se na ukupno vrijeme koje vam treba da pripremite ovo tijesto od smiksanih sastojaka, te miješanje, stajanje, dizanje tijesta i tako dalje.

Pripremite se također na nered, a ne pomišljajte počinjati ako niste obukli veliku kecelju ili pak neku staru odjeću. Dobro prosijte brašno i potom ga stavite u jednu dublju posudu i držite u prostoriji na sobnoj temperaturi.

U tu udubljenu posudu gdje ste stavili brašno dodajte jedno jaje i malo soli. Ručno miješajte ove sastojke i postepeno dodajite vodu. Kada se sastojci sjedine, onda počnite mijesiti masu tijesta. Dok to radimo obratimo pažnju na ostatak brašna koji će ostati oko naše mase, ali ne bacajte to. Taj višak će vam trebati poslije.

Kad ste završili sa tim i zamijesili vaše tijesto onda bi ste od ovih sastojaka trebali imati 3 jednaka komada tijesta.

Ostatak recepta pročitajte OVDJE