Zanimljivosti

Nećete vjerovati: Evo zašto se na slikama za pasoš ne smijemo smijati

Kada se fotografišemo, ili pucamo razne selfije, obično se namještamo, smješkamo, pa ovaj ugao pa sa ove strane ,sve kako bi na kraju snimak bio što bolji i osmijeh što ljepši.

A onda se dođe na fotografisanje za lične dokumente ,odmah vam kažu da morate biti ozbiljni, nikakav smješak niti mig, podizanje obrva i slično. Zato se skoro svako od nas,samom sebi ne sviđa na fotografijama koje se nalaze u pasošu ili ličnoj karti.

U Velikoj Britaniji je počelo još davno sa takvim fotografisanjem, a njihovi susjedi “preko bare” su se smijali kako Englezi izgledaju na pasošima. Onda dođe taj zakon i u Francuskoj pa je dugo kružila šaljiva rečenica ” Mi smo Francuzi, mi se ne smijemo nikada”

A zbog čega je u najvećem broju zemalja svijeta zabranjeno da se osmjehuje u toku fotografisanja za lične dokumente? Odgovor je jednostavan – zbog sigurnosnih razloga.

Naši dokumenti su sada biometrijskog tipa,sadrže sve podatke koji se čitaju sa našeg lica. Naša fotografijase u toku izrade pasoša skenira i onda se na osnovu toga definišu ključne karakteristike lica, kao što je udaljenost između očiju, udaljenost nosa i brade te se na ovaj način stvara matematički model.

Na aerodromima kamera snimi lice putnika, skenira lice, a onda računar traži podudarnost matematičkog modela sa skenom na aerodromu.

A ovo je itekako dobro, lakše će se kontrolisati krađe dokumenta, zloupotrebe i krijumčarenja.