Zanimljivosti

NE PLAĆA GREJANJE DO KRAJA ŽIVOTA! Paraćinac zasadio drvo koje za 5 godina izraste 20 metara, greje bolje od uglja

Ovog ponedeljka jedna jako zanimlljiva tema, a definitivno će da privuče jako veliki broj naših čitalaca koji žive po kućama i koji se greju na ugalj ili pelet. Kako vreme i dani prolaze, cene skaču itekako puno, a samim time i drva ćumura, kao i peleta. Zato i ne čudi kada čujemo da je neki naš komšija kupio ogrev na kredit ili rate, jer jednostavno danas se teško sastavlja kraj sa krajem.

Međutim, na svetu imamo uvek osoba koje itekako znaju da od ničega naprave nešto, i samim time sebi naprave jako veliku uštedu u kućnom budžćetu. Ovih dana na balkanu su temperature itekako otišle ispod nule, tako da ogreva treba i više nego što je to očekivano. Tako je Paraćinac Delimir Grkić carsko drvo koje se zove paulovnija, zasadio na svojoj njivi u Zmiču. Ona je sve više popularnija na ovim prostorima, tako da je možemo videti kako jako brzo raste na parkinzima, i dvorištima kuća, a šuma ih je puna, samo niko nije razmišljao na način kao Delimir.

Ako ga zasadite sada, za 5 godina ćete imati i drva visine i do 20 metara. Verovali ili ne njena kalorična vrednost je veća od mrkog uglja, ona se koristi za izradu peleta zbog jako visoke energetske vrednosti. On je za sada zasadio preko 150 stabala, a kako kaže, sasvim slučajno je video jednu TV emisiju, i odlučio je da krene sa ovim projektom. Na proleće planira zasad još 1.000 stabala, a njegova procena je da će osigurati ogrev za narednih 30 godina.