Novo

Naša doktorica javno zakukala: “Pacijenti se nasilno ponašaju prema nama, agresivni su i prijete, umjesto da nas MOLE ZA POMOĆ – krajnje su odvratni i nerazumni – zar smo ovo zaslužili?”

U protekloj godini smo jako često slušali rečenicu kako su ljekari preopterećeni, kako su umorni i padaju od posla jer se bore sa ovom pandemijom. A sada se počelo pričati i o drugom problemu koji se javlja kod ljekara a to je problem porasta nasilja i uznemiravanja zaposlenih u zdravstvenom sektoru.

Prema izvještaju Međunarodne organizacije rada (ILO) može se zaključiti da je diskriminacija, stigmatizacija, nasilje i uznemiravanje zaposlenih u zdravstvenom sektoru u porastu u svuda u svijetu,ne samo kod nas. To se još pojaćalo sad sa ovom koronom, članovi porodica onoga ko je u izolaciji ili na žalost preminuo od korone, često u svojoj nemoći postaju nasilni prema ljekarima. Nasilni uglavnom verbalno ali je bilo i slučajeva fizičkog nasilja nakon čega je morala intervenirati i policija.

Dr. Ivana Pavlović iz ambulante porodične medicine u Mostaru u razgovoru za Fenu, navodi kako su ljekari i ostalo medicinsko osoblje koji su zaposleni upravo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti upravo oni koji su u prvom kontaktu s pacijentima pa su i na prvoj liniji kada su napadi u pitanju.

“Primijećeno je da učestalo nasilje nad mladim doktorima ,naročito nad mladim doktoricama,i to prije svega emocionalno nasilje, razni oblici vrijeđanja,upotreba pogrdnih imena, psovanje, prijetnje, zastrašivanje” –izjavila je dr. Pavlović .

Doktorica iznosi svoje mišljenje zašto su pacijenti baš na njih “ljuti”, po njenom mišljenju je to zbog nekih komplikovanih pravila i propisa koje neko drugi donosi pa pacijenti dugo čekaju na termine, na brojne lijekove koji se moraju kupiti jer nisu na esencijalnoj listi i slično a kako su ljekari upravo ti koji to propisuju onda se bijes iskali na njima.

“Pacijenti su ljuti uglavnom na one stvari koje su vezane za funkcionisanje zdravstvenog sistema, a na sve to mi ljekari nemamo velik uticaj” – dodala je dr. Pavlović.

Doktorica je još za kraj rekla:

“Zbog pandemije obim posla je puno veći, puno je i papirologije , a samim time je vremena za pacijenta sve manje. Mi smo svi iscrpljeni i psihički i fizički jer mjesecima radimo u otežanim uslovima, a pacijenti su u strahu, nestrpljivi, nervozni. Sve ovo oko pandemije utiče na njihovo ponašanje” – ističe dr. Pavlović.