Zdravlje

NAPIPALI STE KVRŽICU ISPOD PAZUHA?!DOKTORI UPOZORAVAJU: Evo šta ona znači i koliko je opasna

Limfni čvorovi su male žlijezde veličine graha i nalaze se u čitavom ljudskom tijelu.

Dio su limfnog sistema koji prenosi limfne tekućine, kao i sve hranjive sastojke i sav otpadni materijal između krvotoka i tkiva. Limfni čvorovi zaduženi su zato da proizvode antitijela i bijele ćelije koje se poslije bore protiv svih vrsta infekcija.

Sigurni smo da se gotovo svakome barem jednom u životu dogodilo da osjetimo blago zadebljanje nalik na kvržicu, bilo ispod pazuha, u preponama ili na našem vratu. Mada je obično prva reakcija naravno strah, u većini slučajeva to je potpuno bezopasan problem, ali na žalost, ponekad to može biti vrlo ozbiljna bolest poput tum – ora limfnog čvora. Stoga je najsigurnije odmah ga pokazati liječniku.

Mogući uzrok: Otečeni limfni čvor

Limfni čvorovi koji se nalaze u pazuhu mogu nateći ili se upaliti u borbi protiv tamošnje kanceriogene ćelije ili nekih jednostavnih klica. Ove vrste čvorića obično su meke na dodir i nalaze se ispod vaše kože. Infekcija ruku ili prsnog koša može dovesti do naglog povećanja limfnih čvorova. To se može dogoditi zbog nekih infekcija koje zahvaćaju kompletno tijelo poput lupusa, herpesa, mononukleoze i AIDS-a.

Kako se liječi? Za ovu kvržicu nije potreban poseban tretman, jer ona nestaje sama od sebe. Možete da isprobate neke od lijekova koje koristite protiv bolova i tople obloge kako biste ograničili tu nelagodu. Ukoliko je uzrok otekline bakterijska infekcija, možete onda uzimati antibiotike. Međutim, najbolje bi bilo prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.