Uncategorized

Napali je jer debelo naplaćuje satnicu da čuva unuka: “Ne smatram da sam pohlepna, mora se od nečega živeti. Posao je posao. Ponekad dam i popust kad se ne umorim”

Nekada je bilo normalno, odnosno podrazumijevalo se da djecu čuvaju bake i deke dok su roditelji na poslu.

Čak i kada su djeca išla u obdaništa i tada su bake i deke dovodili djecu iz vrtića, čuvali ih dok ne dođu roditelji s posla, ili kada su oni pak htjeli izaći u kino ili na večeru s prijateljima podrazumijevalo se da su djeca “sigurno”smještena i čuvana.

A svaki roditelj je najsigurniji kada je dijete kod njegove ili njene majke jer je ta ljubav neograničena, oni imaju puno više vremena pa ga nesebično daju unucima ,i pažnju i ljubav.

Ništa drugačija nije, vjerovatno, ni ova baka iz Australije, o kojoj su kružile priče na društvenim mrežama jer je tražila novac za čuvanje unuka.

Baka ima unuka, sina njene kćerke koja prvobitno, nije htjela da joj sin ide u obdanište gdje bi boravio dok je ona na poslu. Zato je očekivala da će majka uskočiti i čuvati dijete i ona je i pristala ali je imala jedan a to je da joj kćerka plaća 25 dolara po satu.

Kćerki je to bilo puno pa je ponudila 15 dolara na sat, ali njena majka je ljutito odbila jer joj je to malo novca.

Kao objašnjenje baka je izjavila: ”Od kuće radim neke poslove, a dok je dijete kod mene neću moći raditi a to znači da neću ni zaraditi pa ću biti na gubitku. Zato sam tražila novac jer će mi morati nadomjesti plaću koju ću izgubiti jer nekoliko dana u sedmici neću raditi moći obavljati svoj posao. Uostalom, nisam pohlepna, ali od nečega se mora živjeti. Naravno,bit će sigurno dana kada mogu i popust uračunati. Meni tu nema ništa loše.” – napisala je baka na društvenim mrežama.

Za očekivati je bilo da je većina komentara koji su osuđivali baku, kako može tražiti novac od rođene kćerke, ili su pak naglašavali da toliko naplaćuju i profesionalne dadilje koje su se školovale za posao čuvanja djece. Ali bilo je i komentara koji su išli u prilog baki, davali joj za pravo jer “zašto bi radila besplatno”