Novo Vijesti

Fata Orlović nije bila životno ugrožena i doktori joj se nisu borili za život: Netačno je da joj je pozlilo zbog toga što su joj pod prozorom pevali četničke pesme

Iako je tragični rat između južnoslavenskih naroda završen prije skoro 30 godina, domaći mediji uvijek nađu neke sitnice kako bi razbuktale taj plamen iracionalne mržnje koji nikako da izumre na ovim prostorima. Jedna od priča koja je nedavno pokupila interes cijelog regiona je naravno tzv. Nana Fata Orlović čija priča datira još od poslijeratnih dana.

Naime, na njenom posjedu u Konjević Polju je, dok je ona bila odsutna, ilegalno izgrađena pravoslavna crkva što je nju razljutilo. Već 20 godina se bori kako bi se ta crkva sklonila s njenog posjeda, i to je otišlo toliko daleko da je taj slučaj dogurao i do Strazbura.

Kada je prije nekoliko dana konačno srušena ta crkva, došlo je opet do nepotrebnih i iracionalnih konflikta među Srbima i Bošnjacima gdje su jedni to shvatili kao uvredu a drugi kao pobjedu. Ovime se samo nastavio širiti nacionalistički diskurs koji je i doveo države Balkana u ovakvo nepoželjno finansijsko i društveno stanje.

Međutim, iako je Fata Orlović neki dan izjavila da je popila najslađu kafu u svom životu vidjevši rušenje ilegalno izgrađene crkve, već se našla u problemima medicinske prirode jer sada upravo leži na UKC Tuzla gdje joj stanje i nije baš poželjno. Nana Fata je izjavila da sada ima lijep pogled na Konjević Polje koji joj je dosad ta crkva opstruisala, ali nije računala na njene dugogodišnje probleme s plućima. Kako je izjavila potparolka UKC Tuzla  nejno stanej je stabilno ali joj je potreban mir.

NAPOMENA

U prvobitno objavljenom članku naslov  je sugerisao da je zdravstveno stanje Fate Orlović koja je smještena u bolnicu u Tuzli jako teško i da joj se bore za život što nije bila tačna i istinita informacija. Također se u naslovu navodilo da je Fati Orlović pozlilo zbog provokacija srpskih komšija koje su joj pod prozorom pjevale četničke pjesme dok je u stvari ona hospitalizovana zbog problema sa plućima koje ima odranije. Nije potvrđeno sa njene strane ni da su je komšije provocirale.