Novo

NAJVEĆA MISTERIJA KORONE! Evo zašto se ne zaraze svi članovi jedne porodice! Kako muž može da ima kovid, a ŽENA NE ? Naučnici zbunjeni “To nije normalno, nešto tu ne štima”

Virus koji je među nama evo već godinu dana skoro još uvijek stvara mnoge nedoumice i nepoznanice.

Ne zna se puno stvari o ovom tipu virusa, koliko se stvara antitijela, koliko smo dugo otporni i jesmo li uopšte imuni nakon preležane korone i slično. Jedno je sigurno, milioni ljudi širom svijeta su oboljeli, različito su podnijeli, različiti su simptomi i jačina istih.

Ali jedno je takođe zabilježeno i zapalo za oko stručnjacima koji to pokušavaju odgonetnuti. Naime registrovano je dosta slučajeva gdje se u jednoj porodici desi da je jedan član zaražen, a da ostali koji žive u istom domaćinstvu nisu bili zaraženi, na primjer, muž je zaražen, ali žena sa kojom dijeli postelju nije. Ili jedno je dijete zaraženo, a drugo dijete u porodici nije. Ovakve stvari djeluju zbunjujuće na obične ljude a ljekari, stručnjaci epidemiolozi tvrde da to zavisi od količine virusnih čestica koje su se razvile u organizmu oboljelog, zatim zavisi od količine prenijetih virusa, te od razlike u genetici. Uticaja ima i prethodna imunizacija zbog kojih se neke osobe i neće zaraziti mada su bile u kontaktu sa zaraženom osobom jer imaju neka antitijela koja ih štite.

Poznati infektolog, doktor Dragan Delić, objašnjavajući ovaj fenomen rekao je sljedeće: ” Korona virus ne pripada grupi virusa gdje će se svako ko je bio u kontaktu sa inficiranim i zaraziti u istom obimu kao on. Ovaj virus nije sto posto kontagiozan kao što su, recimo, morbili virusi, gdje će se od stotinu osoba koje su bile u kontaktu sa bolesnikom svih 100 zaraziti ako nemaju imunitet i zaštitu.

Do danas smo mogli zaključiti da bi osoba zaražena korona virusom prenijela infekciju, potrebno je da u jednom mililitru respiratornog sekreta ima više od milion virusnih čestica. Drugo, poznata je infektivna doza, odnosno da bi neko dobio infekciju, mora da unese u organizam barem 300 viriona, tj. virusnih čestica. Ukoliko dobijete jednu, vi se nećete razboljeti”

Znači, iako su svi članovi porodice bili u kontaktu sa zaraženom osobom, to ne znači da će se svi i zaraziti ili imatu jačinu simptoma i, po mišljenju ovog stručnjaku, u većini slučajeva, kontakt treba da bude baš blizak i da traje neko vrijeme.