Zanimljivosti

Najpoznatiji kuhar sveta pokazao kako se pravilno priprema NAJUKUSNIJE MESO: Njemu iz ruke jedu i holivudske zvezde – Probajte i vi (VIDEO)

Nusret Gökçe, Salt Bae je poznati kuhar iz Turske koji je zadnjih godina prava kulinarska zvijezda, poznat širom svijeta.

Svoj prvi restoran je otvorio 2010. godine u Turskoj a ubrzo je stvorio carstvo od 400 zaposlenika. Njegovi steak restorani „Nusr-Et“, na šest lokacija, u Istanbulu, Miamiju, New Yorku, Dohi, Abu Dhabiju i Dubaiju su nezaobilazna gastro adresa, česta lokacija svjetskih poznatih ličnosti kao što su Antonio Banderas, Leonardo Di Caprio, David Beckham i Cristiano Ronaldo. Za njegove tartarske bifteke, odreske, mesne okruglice i hamburgere svi koji su probali kažu da nikad ništa slično nisu jeli pa je logično što se mjesto u Nusretovim restoranima treba rezervisati sedmicama unaprijed.

Salt Bae je rođen 1983. godine u siromašnoj porodici u Erzurumu, u ruralnoj Turskoj, u porodici se teško živjelo pa je rano počeo sam raditi i zarađivati . Kao dječak radio je kao perač suđa u lokalnom restoranu i sanjao kako će jednog dana imati svoj restoran. Tada je još otkrio da ga zanima kuhanje, počeo je izučavati i mesarki zanat.

Kako bi upoznao druge kuhinje otputovao je 2007. godine u Argentinu gdje je volontirao u raznim restoranima. Želja mu je bila da ode u New York, ali se nije dalo odmah zbog vize. Nakon što je nakon 5 ili 6 pokušaja uspio dobiti vizu otputovao je 2009. godine u Ameriku.

Za tri mjeseca koliko je proveo u Americi usavršio je posebnu tehniku pripremanja mesnih jela.

Nakon povratka u Tursku otvara svoj prvi restoran, sva kuhinja je bazirana na mesu, a posebna tehnika koja ga je još proslavila je njegov način soljenja mesa. Kad soli, izgleda kao da baca vilinsku prašinu po njemu, a kad izvlači kosti iz pečenog komada, to radi hirurškom preciznošću.

“Upravo je taj potez na kraju, soljenje, došao kao poručen. To je moj potpis. To se može uporediti sa završnim dodirom za sliku. Konačan dodir s mesom.” – pojašnjava slavni kuhar.

Ako ste gost u nekom od Nusretovih restorana, a desi se da je i on tu, onda nije nemoguće da se i fotografišete s njim. On veoma cijeni svoje goste. Aktivan je i na društvenim mrežama a kako sam kaže nikada nije plaćao firme za marketing. Sve fotografije i videe koja objavljuje snimali su a zahvaljujući tome ima preko i 22 miliona pratioca.

Koliko je popularan govori i to da postoje majice s njegovim likom, koje su nosili čak i Ben Affleck i Rihanna.

Za jedan posjet Nusretovom restoranu „Nusr-Et“, morat ćete izdvojiti nešto više novca. Odresci se kreću od 70 do 275 dolara, a hamburger ćete platiti 30 dolara. Porcija špageta je 70 dolara.