Novo Vijesti

NA MESTU GDE JE BILA SRUŠENA CRKVA U KONJEVIĆ POLJU je pre jednog veka bila KULA U KOJOJ SU MUČENI I UBIJANI SRBI! – OTKUD ORLOVIĆIMA TA PARCELA?!

Već danima se ne stišavaju reakcije na rušenje pravoslavne crkve koje  se dogodilo u Konjević polju u Bosni i Hercegovini i na desetine hiljada komentara samo pokazuju kolika je netrpeljivost i neshvaćanje između dva  naroda, srba i bošnjaka.

Da podsjetimo u vrijene rata koji se vodio na ovim prostorima početkom devedesetih godina bošnjaci koji su živjeli u ovom mjestu su protjerani a srbi su izgradili novu crkvu koja je dijelom bila i na zemljištu koje pripada Fati Orlović a koja se nakon rata vratila u Konjević polje. Ona je isnsitirala da se crkva ukloni iz njenog dvorišta i nije pristajala na prodaju tog dijela svoje zemlje i cijeli slučaj je završio na sudu.

Pošto se na ovdašnjim sudovima nije došlo do riješenja kojim bi Fata bila zadovoljna ona je išla čak do suda u Strasburu koji je odlučio u njenu korist i vlasti Republike Srpske su za vikend crkvu srušile uz prisustvo velikog broja medija. Ova crkva je bila sagrađena na mjestu gdje su prije sto godina u kuli koja se tu nalazila    mučeni i ubijani srbi sa ovog područja. Ova crkva koja je srušena je bila posvećena Usekovanju Svetog Jovana Krstitelja i pripadaja je eparhiji zvorničko tuzlanskoj.

Ono što nikome ko ovdje živi nije jasno je kako je ta parcela koja je bila sporna uopšte došla u osled porodice Orlović. Fata Orlović nije željela da se nagodi sa predstavnicima srpke vlasti koji su željeli da joj isplate nadoknadu za dio parcele koji je zauzimala crkva i sada kako kaže uživa u najslađoj kafi koju je popila na svojoj terasi u zadnjih 30 godina.