Stories

Na medeni mjesec sa nama išla i moja svekrva: Budim se jednu noć, dižem čaršaf…

Vjerovatno ste do sada nekada čuli neku priču vezanu za odnos svekrve i snahe. Mi smo ih čuli na hiljade. Nemoguće je naći situaciju gdje se te dvije žene iole slažu. Naravno uvijek je tu kriva svekrva koja smatra da nijedna žena nije dostojna njenog sina.

Počnimo od kuhinje, pa do nekih navika po kući. Muškarca neminovno svaka sitnica podsjeća na njegovu majku. Ona je toga svjesna i to mudro iskorištava protiv jadne snahe. Često međutim ni snahe nisu baš ravnodušne. One opet zamjere svojim svekrvama što su pretjerano razmazile svoje sinove, pa oni u svemu prave komparaciju nje i njene svekrve, što svaku snahu izluđuje, ali i vrijeđa.

Mi ćemo vam danas ispričati jednu itekako neobičnu priču iz ovog svetog trokuta. Ova je svekrva izmislila tešku bolesti, jedan dan nakon što se njen sin oženio.

“Medeni mjesec nam se bližio i suprug je riješio da i njegova majka ide sa nama. Meni je od te pomisli došla muka, ali šta ću? To je njegova majka, i ako je stvarno tako teško bolesna, bolje je da je sa nama ako joj pozli. Ako bi umrla dok smo mi na medenom mjesecu ne bi to sebi nikada mogla oprostiti.

Međutim, dok smo bili na putovanju ona je redovno svaku noć ulazila u našu sobu i mi uopšte nismo imali mira. Deset čitavih dana nam je visila nad glavom. Čisti horor. Naravno nismo mogli biti intimni, nezgodno. Ja kada bi predložila neki izlazak, on bi radije vrijeme provodio sa svojom majkom, gledao sa njom serije. Nisam mogla više. Kada smo bili na aerodromu, spremni za polazak skinula sam burmu i stavila mu je u ruku. Rekla sam mu nek oženi svoju majku. Iza njega je stajala ona i imala je tako širok osmijeh na svom licu, i nije ga skrivala. Naravno za vrijeme cijelog putovanja nije se nijednom nakašljala. Glumica. Meni je dosta.”