Novo

MISTERIOZNI MLADIĆ NA SAHRANI IRINEJA: Svi gledali u njega, ODAKLE ON OVDJE?!

Srpska pravoslavna crkva posljednjih je sedmica pretrpjela ogromne gubitke.

Prvo je mitropolit Amfilohije umro od posljedica koronavirusa, a onda par dana poslije njega, patrijarh Irinej, koji je bio poglavar Srpske pravoslavne crkve, napustio je ovaj svijet iz istih razloga. Patrijarh Irinej također je preminuo od posljedica zaraze ovim smrtonosnim virusom, a ovo je peti veliki svećenik koji je imao sličnu ili istu dijagnozu. Iako je Irinej imao 91 godinu, čitava je Srbija bila šokirana i sada je u velikoj žalosti zbog njegove smrti.

Mnogi i danas vide scenu ispraćaja Irinejevog tijela od bolnice na Karaburmi, kada su ga liječnici i medicinski radnici ispratili posljednjim pozdravom, a vijest o njegovoj neočekivanoj smrti pogodila je političko vodstvo Srbije, naročito predsjednika Vučića, koji je održao srceparajući govor za vrijeme sprovoda.

Svetu misu u povodu njegove smrti predvodio je novi, privremeni poglavar Srpske pravoslavne crkve, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a osim njega na misi je sudjelovalo još 16 svećenika i biskupa. Za vrijeme mise govorio je i bački biskup Irinej Bulović koji je izrazio veliku zabrinutost jer nema mira, iako se o miru nikada nije govorilo više nego sada. Također je naglasio da je pokojni patrijarh često bio meta nekih brutalnih osuda koje, po njegovom mišljenju, nije zaslužio.

Međutim, za vrijeme sprovoda mnoge je ljude privukla jedna osoba koja je bila pored svih svećenika, a u pitanju je osoba za koju se vidi da je azijskog porijekla, pa su se mnogi pitali odakle je došao i kako je završio na patrijarhovu sprovodu. Zapravo ga je poslao ruski patrijarh Kirill, koji je pokojnom patrijarhu Irineju poslao svoju oproštajnu izjavu i posljednji pozdrav.