Zanimljivosti

MISLITE LI DA STE DOBAR VOZAČ? Ko ima prednost na ovoj RASKRISNICI?

Mislite li da ste i vi dobar vozač?

Ilustracija koja kruži društvenim mrežama koja je zavadila ogroman broj ljudi, a sudeći po odgovorima, mnogi vozači ne bi trebali uopšte imati vozačku dozvolu. Šta mislite koje od ovih vozila ima prednost na raskrižju?

Kao što vidite na slici, na raskrižju na kojem ne postoje semafori nalazi se kamion, autobus i automobil, a to određuju samo znakovi. Kamion treba skrenuti lijevo, automobil treba skrenuti desno, dok autobus treba nastaviti ravno. Kojim redoslijedom ko mora ići?

Također su u opciji sljedeći odgovori:
1. kamion, autobus, automobil
2. kamion, automobil, autobus
3. autobus, automobil, kamion
4. autobus, kamion, automobil
5. automobil, autobus, kamion
6. automobil, kamion, autobus

Šta mislite ko ima prednost ovdje?

Zato se koncentrirajte na znakove. Kamion ima prednost jer dolazi s ceste s pravom prednosti, dok autobus i automobil imaju znakove zaustavljanja, jer dolaze sa sporednih ulica. Jako je bitno da tokom vožnje znate sve znakove jer je to na neki način jezik kojim vozači komuniciraju s cestom. Bitno je znati pravilo desne strane ukoliko nema znakova, ali ukoliko postoje semafori, ovo su prvi i osnovni znakovi koje treba slijediti.

Međutim i prije semafora postoji policajac, ukoliko policajac regulira raskrižje, slijedite ga bez obzira na sve znakove i semafore. A sada je vaš zadatak dobro pogledati ovo raskrižje, koncentrirati se i zatim dati svoj konačni odgovor.

Ako ne možete pronaći rješenje, u nastavku možete saznati koje je to.

Dakle, tačan odgovor je broj dva, kamion, automobil pa autobus.