Zanimljivosti

MISLE DA SU VELIKI VERNICI, a daju deci muslimanska imena: Nikad ne bi pogodili koja srpska imena su u pitanju, da niste i vi dali SVOJOJ DECI?!

Jeste li nekada razmišljali o svom imenu? Možda niste zadovoljni i željeli biste ga promijeniti?

Sigurno ste do sada susretali osobe sa neobičnim imenima,nekim koje uopšte nisu sa naših područja, nikako ne odgovaraju osobi ali, ni jedno dijete po rođenju ,ne može uticati na izbor svog imena, to je privilegija roditelja.

Obično tu dolazi do usaglašavanja prijedloga majke, oca, pa onda se možda umiješaju i bake i deke te tako nastane opšti haos oko izbora imena.

Često budući roditelji biraju imena prema njegovom značenju, listajući knjige imena u kojem stoji i značenje samog imena, i u trendu su kratka i jednostavna imena.

A nisu rijetki ni roditelji koji daju imena svojoj djeci prema imenima slavnih ličnosti – glumaca, muzičara ili sportista. A u našem regionu tu je još jedan faktor o kojem se vodi računa a to je nacionalnost roditelja.

Veliki broj roditelji u Srbiji nastoji dati svom djetetu “pravo staro srpsko ime” a u biti nisu ni blizu toga. Tako se ime Sara veoma često daje djevojčicama a u stvari je pravo značenje imena izvedeno iz riječi “sarai”, što bi se prevelo kao žena na visokoj poziciji, odnosno žena koja vlada.

A sara ima po cijelom regionu, u svim konfesijama .

Još jedno kratko ime je jako popularno a to je Ema, a moglo bi se shvatiti kao skraćeno od nekih imena kao što su Emilija, ali i Emina ili Emira zavisno od toga iz kojeg područja dolazi i iz koje konfesije. Takav slučaj je i sa imenom Hana, često se daje svuda u regionu a ime potiče u stvari iz arapskog jezika i u prevodu bi značilo kao iskusna i inteligentna žena.