Novo

Mirna živi u luksuznom dvorcu: Nemam za čistačicu, družim se s paucima i miševima – Teška sam sirotinja

Život u dvorcu! Sigurno je to pravo blagostanje, sa bogato ukrašenim sobama, bogatim trpezima, divnim vrtovima i cvijećem oko dvorca i naravno, sa brojnom poslugom koja to sve održava i radi po dvorcu.

Mirna Flögel-Mršić ,penzionerka iz Zagorja se može samo nasmijati na ovo, jer ona opisuje sasvim drugačiji život u dvorcu. Naime, njena porodica je dvorac kupila 2002. godine od lokalne poljoprivredne zadruge u stečaju, dvorac ima svoju prošlost i priču. Arhitektura zgrade, obnovljena unutrašnjost i brojne umjetnine koje su stare vijekovima, brojne knjige koje su prava remek djela, i razni dokumenti od historijske važnosti, sve je to sastavni dio ove veličanstvene nekretnine. Osim toga, iza dvorca nalaze se i dva jezera koja mu pripadaju.

A u dvorcu živi samo penzionirsana univerzitetska profesorica Mirna Flögel-Mršić, sama u dvorcu pod nazivom Sveti Križ Začretje i koji ima površinu oko 2.400 metara kvadratnih.

“Živim sama i brinem se o cijeloj zgradi i imanju, penzionerka sam a moja penzija je 5.700 kuna (753 eura).Od te penzije ne mogu ništa, samo svjetla da upalim, ode penzija. Sve moram da radim sama, ne mogu sebi priuštiti čistačicu, živim s paucima i miševima. A ako se osvrnete po dvorcu, vidjet ćete da u svakom uglu stoji neka vrijedna stvar.” kazala je profesorica za Novi list ,

Kako dvorac izgleda možete pogledati na OVOM LINKU.