Novo

Milan je maštao o sreći, ali uzalud: Zamalo ostao NEM, obeležio “Maratonce”, pa osuđen na smrt (VIDEO)

Ime Milana Timotića Bate je danas uglavnom zaboravljeno, a ipak u periodu između dva svjetska rata u Jugoslaviji nije bilo čovjeka koji nije znao za ovo ime.

Radi se o jednom od najpopularnijih pjevača popularne i narodne muzike kako se u to vrijeme ta muzika i zvala. On je bio rodom iz Šapca, ustvari se dugo mislilo da će mali Milan ostati nijem zbog toga što, kao dijete je preležao šarlah i dugo nije mogao da priča. Ali, kada je progovorio, tada je i propjevao.

Preselio se u Beograd gdje je završio Pravni fakultet pa se zaposlio kao opštinski službenik, ali njegova prava ljubav od malena je bila samo muzika.

Zbog toga je Milan počeo da nastupa po amaterskim koncertima, vježbao je svoj glas i uskoro je postao stalni član Kraljevske opere. Njegujući narodnu pjesmu, on je često pjevao na radio Beogradu što je samo povećalo njegovu popularnost. Prve gramofonske ploče je snimio za izdavačku kuću Odeon 1927. godine, a u to vrijeme je bio jedan od najpopularnijih pjevača sa postora bivše države Jugoslavije.

U vremenu do Drugog svjetskog rata je živio i radio u Beogradu, a nastupao je čak i u Bečkoj operi, dok je neposredno pred okupaciju pojavio se i u crno bijelom ton filmu Priča jednog grada koji je snimljen u produkciji Artistik filma 1941. godine u Beogradu. U filmu koji traje devet minuta je prikazan život Beograda u jednom danu, a upravo u njemu postoji jedan kadar u kojem Milan izvodi pjesmu Svi vi što maštate o sreći koja je zahvaljujući Maratoncima ostala popularna sve do dan danas.

Ostatak čitajte OVDJE.