Medicinska sestra Mirjana Živančević (42) iz Srbije, koja u Beču zarađuje 1.900 eura, prima 14 plata godišnje, radi od ponedjeljka do petka, bez dežuranja i bez praznika.

Mirjana je završila Srednju medicinsku školu u Kragujevcu, 14 godina radila u bolnici na Smederevskoj Palanci, a onda se 2011. udala za kolegu iz Srbije, koji živi u Beču, i tako život preselila u glavni grad Austrije.

“Ovdje sam već sedam godina. Diplomirala sam u Austriji i prvo radila na terenu tri godine. Riječ je o njezi u kući nakon što pacijenti napuste bolnicu. Bila sam u ordinaciji doktora, gdje sada radim s dr. Vesnom više od dvije godine.

Ne radimo vikendom, ne radimo praznicima, nema dežuranja. U našem uredu provodimo 35 do 40 sati sedmično. U principu, to je isti opis posla kao u Srbiji, ali uvjeti su puno drugačiji, uredi su bolje opremljeni, materijali su bolji, čistiji su” – kaže Mirjana.

Budući da je njezina želja bila da radi samostalno, i imajući u vidu da je državljanstvo bio uvjet za uspostavljanje medicinske prakse u Austriji, kad ga je primila, prije devet godina osnovala je prvu praksu koja je do danas ostala privatna.

“Osnovala sam još jedan ured prije pet godina i ovdje se liječe pacijenti sa zdravstvenim kartonom. Dolaze nam Austrijanci, Turci, ali uglavnom Srbi, Crnogorci, Hrvati, Slovenci. Volim reći da smo ovdje “SFRJ u malom” – naglašava ona.

Vesna ima dvoje djece, sina Maxima (23) i kćer Mariju (22), a oboje idu maminim stopama, zbog čega je mama posebno ponosna i očekuje da će je oni nadmašiti. Kćerka studira medicinu u Beču, dok sin trenutno studira medicinu u Novom Sadu.

Preporučujemo
Loading..