Zdravlje

Koliko vam traje TUŠIRANJE? Stručnjaci kažu da VIŠE OD OVOGA NIKAKO NIJE DOBRO ZA VAŠE TIJELO

Sastavni dio higijene našeg tijela je svakako tuširanje. A kako šelimo stalno biti čisti, saprati sa sebe znoj, prljavštinu ili jednostavno umor onda se vrlo često i tuširamo. Ljeti i po nekoliko puta dnevno a i zimi svakako.

Ako se pitaju stručnjaci, naročito dermatolozi onda naše tuširanje nebi trebalo biti često, nebi trebalo trajati dugo, u suštini, ljekari kažu da ne treba da traje više od 15 minuta dnevno.

Dermatolog Ana H. Kacon kaže da se dužim tuširanjem isušuje koža tijela, kosa i nokti pa to isušivanje može negativno da djeluje. Zato ova stručnjakinja savjetuje da se dnevno tušira samo jednom i da to ne traje duže više od petnaest minuta-prenio je beslifeonline.com.

Vlasnica medicinskog centra Face Forward Medical Aesthetics, Džil Kanes inače medicinska sestra sa 14 godina rada sa pacijentima, kaže da dugi tuševi mlakom vodom isušuju vašu kožu jer uklonjaju sva prirodna ulja sa kože.

A kada ostane suha koža ona lakše puca te se na taj način otvara put mikrobima i bakterijama da uđu u tijelo.

Šeryl Vudman,stručnjak za njegu kože, savjetuje da se tuširanje obavlja hladnijom vodom zbog toga što ona smanjuje negativan učinak vode na vašoj koži. Ali ni tada tuširanje ne treba da traje dugo. Najbolji znak je onda kada vam kože počinje da se smežura.

Vjerovatno je onda najbolje da se tuširate svaki drugi dan ili ako baš morate svaki dan onda da to traje što kraće i da to nije vruća nego više mlaka voda jer će ona manje isušiti tijelo. Rjeđe tuširanje će doprinijeti da se prirodna vlažnost kože obnovi.