Novo

“Klima je na STEROIDIMA”: Srpski meteorolog izneo zabrinjavajuće detalje, “češki” TORNADO moguć i kod nas

Oboren temperaturni rekord u Beogradu, ekstremno visoke temperature na samom početku ljeta, ali nepogode, grad veličine oraha i nevrijeme, tornado u Češkoj, svjedoci smo veliki klimatskih ekstrema.

Klima je na steroidima, tako kaže Vladimir Đurđević, klimatolog i meteorolog i u najkraćem opisuje sve ono što nam se dešava zadnjih godina, a čini se sve izraženije i intenzivnije.

Da li je pred nama najtoplije ljeto, hoće li biti ektremnih vremenskih prilika, koliko duže ustvari sada ljeto traje uzimujući u obzir samo temperature kao parmaetar, a na sva ova pitanja odgovar daje poznati klimatolog Đurđević.

Vrlo toplo i suho ljeto
Prvo smo se pitali kada će napokon toplo vrijeme, a onda nas je odjednom strefio vreli tropski talas sa temperaturama višim od 40 stepeni, neuobičajeno visokim za sam početak ljeta, pa se sada mnogi pitaju, šta nas tek čeka u toku mjeseca jula i avgusta, najtoplijih mjeseci u godini.

Vladimir Đurđević, meterolog i klimatolog u jutarnjem uključenju dao je ne tako optimistične odgovore o klimi uopšte kako kod nas, tako i u cijelom svijetu.

– U toku ljeta najtopliji period je kraj mjeseca jula i početak mjeseca avgusta tako da nas tad očekuju najveći temperaturni udari i najveće temperaturne vrijednosti, tako da treba očekivati veoma toplo vrijeme i tada – kaže Đurđević.

Prema njegovim riječima, ono što zabrinjava je da se u prognozama još uvijek ne vidi da će biti puno padavina u narednom periodu, pogotovo u narednih desetak dana, a kako kaže, falilo nam je dosta padavina u toku mjeseca juna, s obzirom da je pala otprilike jedna trećina padavina za juni u odnosu na neke prosječne vrijednosti.

Ostatak čitajte OVDJE.