Zdravlje

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa: Tri najvažnija saveta i šta nikako ne smete da radite!

Jeste li već imali krvarenje iz nosa? Ili ste bili prisutni kada je nekome potekla krv na nos?

Ako jeste, onda znate da nije nimalo prijatan osjećaj, niti je lijepa slika vidjeti krv kako curi ili još gore teče iz nosa. Ali ta pojava nije rijetkost, može se desiti svima i u svim dobnim uzrastima, a može se javiti i kod djece i kod odraslih, muških i ženskih.

Obično to krvarenje nije neka opasna stvar bar na početku, pa ne treba paničariti ali istina, nije prijatno gledati i pitati se smijem li priteći u pomoć. A šta se to desi pa potekne krv iz nosa?

Za to su “krivi” krvni sudovi koji se nalaze u unutrašnjosti nosa ,ima ih jako puno,sitni su , veoma osetljivi i pucaju za tren pa onda potekne krv. A razlozi za pucanje mogu biti brojni kao naprimjer promjene temperature, pa razne alergijske reakcije i iritacije, ako je u prostoriji suh zrak zbog grijanja, pa onda zbog napornog ispuhivanja nosa i naprezanja. A nerijetko kapilari pucaju ako je i jaka upala sinusa ili povišen krvni pritisak.

Kako pružiti pomoć kod krvarenja iz nosa:

1. Najprije savjet -ostati smiren, jer panika samo blokira čovjeka pa onda niti se šta radi niti pomaže nekome. Ako je vama krenula krv na nos to je pogotovo bitno da ne paničite jer će skočiti krvni pritisak pa će krv teći više. Treba sjesti na stolicu, zabaciti glavu unazad, da se izbjegne slijevanje krvi niz grlo, a pri tome je važno disati na usta.

2. Kada se sjedne na stolicu, zabaci se glava lagano unazad a potom se prstima pritisnu nosnice i taj pritisak ostaviti 2 minute. Poslije toga treba popustiti pritisak , ako krv opet poteče onda ponoviti postupak

3.Ako krv i dalje curi i kapa nakon ponovjenog postupka onda treba na gornji dio nosa, prema čelu staviti hladnu oblogu.