Novo

JOŠ UVIJEK MISLITE DA NISU POTREBNE? Nevjerovatna razlika između nošenja i nenošenja maski – Nakon ovoga se više nećete praviti prepametni

Koronavirus je čudovište s kojim se čitav svijet bori već gotovo godinu dana.

Rezultati te borbe za sada uopšte nisu dobri i svakim danom imamo sve više inficiranih i, nažalost, mrtvih. Krizni štabovi širom svijeta stalno upozoravaju na obavezno nošenje maski i redovno pranje ruku što je češće moguće sapunom i toplom vodom.

Tako jenedavno jedna znanstvena studija pokazala kakav je zapravo učinak maski u sprečavanju širenja patogena iz usta i nosa dok pričate, kihate i kašljete. Ova je studija objavljena u medicinskom časopisu Thorax, a pokazuje koliko je bitno nošenje maski u blokiranju čestica koje izlaze iz naših usta i našeg nosa.

Virusni patogeni se među ljudima uglavnom šire sitnim kapljicama koje osoba koja je inficirana izbacuje dok priča, kiše i kašlje.

Kolaž slika objavljenih u ovom istraživanju ilustrira kako različite maske (jednoslojne, dvoslojne i hirurške) sprječavaju zapravo širenje tih kapi iz nas u odnosu na one kad uopće ne nosimo masku.

Za vrijeme govora, nošenje čak i jednoslojne maske u značajnoj mjeri smanjuje količinu kapi koju izbacimo. U slučaju kašljanja i kihanja, dvoslojna maska ​​je mnogo učinkovitija od one jednoslojne.

Što više slojeva vaša zaštitna maska ​​ima, to je i bolje, a utvrđeno je i da hirurška maska ​​pruža daleko najbolju zaštitu.

U prvih 50 sekundi ovog snimka osoba broji naglas od jedan do deset. Onda se zakašlje, onda kiše. Razlika između nošenja i ne nošenja zaštitne maske vrlo je evidentna u tim situacijama. Dakle, ako nosite masku, ona sprječava daljnje širenje svih kapljica koje se izbacuju za vrijeme razgovora, kašljanja i kihanja. To znači da svi trebamo cijelo vrijeme nositi maske jer nam uvelike pomažu u sprječavanju širenja koronavirusa.

Nadamo se da je ovo jasna poruka za sve one tvrdoglave, zatupljene, arogantne i sebične pojedince koji iz čistog hira odbijaju nositi masku i koji uostalom slijepo vjeruju da koronavirus ne postoji. Otvorite oči.