Showbizz

Jeziva SMRT srpskog glumca: Doživeo veliki uspeh, a onda TRAGIČNO preminuo – poslednje dane proveo s njom

U Srpskoj kinematografiji smo stvarno imali odličnih glumaca u poslednjih 40 godina. Neki od njih su nas na žalost napustili, dok su neki u zasluženoj penziji, dok je jako mali procenat njih koji još uvek rade punom parom, da li u pozorištu ili na filmu. Kao što i sami možete da vidite mi danas govorimo o remek delu “Dom za vešanje”, koje je režirao veliki Emir Kusturica.

Ulogu Perhana u ovom filmu odglumio je više nego bravorozno Davor Dujmović mladi glumac iz Sarajeva, koji je pored ovoga glumio i u Top listi nadrealista, a kako je nekada izjavljivao ovu ulogu je dobio sasvim slučajno. On je posle škole odlazio kod oca koji je radio na pijaci na Markalama, a bili su jako siromašni. Majka je radila kao čistačica u jednoj osnovnoj školi, te ga je krišom uvodila u učionicu da vežba klavir kojeg je obožavao.

Jednog dana je sa ocem došao u restoran preko puta pijace na sok sa ocem, a tu se zadesio Emir Kusturica koji je pitao njegovog oca da li bi Davora doveo na audiciju za Dom za vešanje. Pojavili su se tamo i Davor je odmah dobio ulogu te je postao preko noći poznati glumac.

Tada je se itekako proslavio sa ovim filmom, a proglašen je za 5 najboljih mladih glumaca u Evropi, a tadašnji kritičari su ga poredili sa velikim Dastin Hofmanom. 90 godina je na ćalost došao u kontakt sa heroinom, i to je bio početak njegovog kraja. Početkom rata se seli u Beograd i tada snima još jedan hit film Underground. Sa devojkom je odselio u Sloveniju, a 31 maja 1999 godine izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu.