Zdravlje

Jeste li ikada čuli za CRNI BIJELI LUK: Najzdravija namirnica, tajna dugovečnosti, prava delikatesa – OVO su razlozi zašto ga SVAKI DAN morate jesti

Bijeli luk se od davnina smatra izvrsnim prirodnim zaštitnikom zdravlja.

Ali, jeste li znali da taj moćni začin dolazi i u tamnoj verziji , koja je profinjenijeg okusa, ali ujedno ima i snažnije preventivno i ljekovito djelovanje?

Radi se, naravno, o crnom bijelom luku , koji se može pohvaliti još većim nivoima antioksidansa nego što ih ima običan bijeli.

Crni češnjak zapravo nastaje sporom fermentacijom bijelog češnjaka, luka, postupkom koji zapravo ublažava njegov okus, ali pojačava njegova ljekovita svojstva.

Kao začin najviše se koristi u kuhinjama Japana, Južne Koreje i Tajlanda.

Osim što je tražen kao aromatični začin, crni češnjak sve je popularniji u svijetu kao izvrsno prirodno sredstvo za snaženje imuniteta i dobro zdravlje.

Dobrobiti crnog češnjaka

Zahvaljujući fermentaciji poboljšava se i biodostupnost svih aktivnih tvari u crnom češnjaku pa tako i najvećeg antioksidativnog spoja SAC-a (S-alil cisteina). Upravo taj aktivni sastojak smanjuje rizik od prehlade i gripe za čak 50 posto!

Crni češnjak moćniji je od običnog bijelog:

  • u prevenciji i borbi protiv prehlade i gripe
  • u regulaciji krvnog priziska
  • u detoksu organizma od teških metala
  • kao pomoć kod oporavka od bolesti I pravi je čuvar imuniteta

Studija iz 2012. pokazala je da crni češnjak daje snažniji poticaj imunitetu i odbrani od sezonske gripe i prehlade nego sirovi bijeli češnjak. Daje snažan poticaj zdravlju srca, reguliše nivo ulira šećera u krvi i pomaže kod dijabetesa, pridonosi zdravlju mozga, poboljšava memoriju te smanjuje rizik od demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.