Novo

JEDINO JE ON USPEO DA OBJASNI BESMISAO RATA U PAR REČENICA: Nijedan oficir nije poginuo nego samo jarani… TUGA I ŽALOST (VIDEO)

“Oni kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo” – legendarnu rečenicu u kojoj je sažeta sva tragikomika krvavog raspada SFRJ izgovorio je prije tačno tri decenije tada 19- godišnji vojnik JNA iz Tuzle Bahrudin Kaletović.

Na samom početku rata u Sloveniji 27. juna 1991. godine Kaletović je tako u razgovoru sa reporterom televizije Jutel Ivicom Puljićem obesmislio višegodišnje međusobno ubijanje naroda bivše države.

Na tu njegovu izjavu i dan danas je ponosna cijela porodica Kaletović.

– Svi koji su tada shvatali šta se događa znali su da je Bahrudinova izjava istorijska i da je rekao samo istinu o toj budalaštini – rekao je Bahrudinov otac Taib Kaletović.

Bahrudin je sedam godina kasnije igrom zle sudbine poginuo u saobraćajnoj nesreći, ali njegove miroljubive stavove i dan danas slijedi veliki broj generacija o Vardara pa sve do Triglava.

-Mi jesmo muslimani i ne stidimo se toga, ali nikada nismo bili nacionalisti. I dan-danas volim Jugoslaviju i za mene je Tito jedini predsednik. Bahrudinova sestra Mirela udala se za Srbina Dejana koji je rodom iz Prokuplja, a sa njim živi u Švajcarskoj – naglasio je Taib.

Tragična priča o raspadu bivše države ogleda se i kroz život nesrećnog Bahrudin koji je, nakon što je preživio dva zarobljeništva u ratu, poginuo 1998. godine u blizini svog doma.

– Oženio se 1993. Aidom i dobio ćerku Esmeraldu, a pet godina kasnije, 18. juna, samo tri dana pošto mu je rođen sin, otišao je kolima da vrati novac ocu svog najboljeg druga Damira. U povratku je malo brže vozio, izleteo je s puta u krivini i udario u brdo. Stigao je samo dva puta da vidi sina i da mu da ime Damir, baš po tom prijatelju – otkrio je Taib.