Novo

IZA ČUVENOG ČOLINOG HITA KRIJE SE VELIKA TAJNA! Ljubavna priča koja će vas RASPLAKATI, evo kako je nastala numera! TUGA…

U nastavku današnjeg članka pisat ćemo o pjevaču Zdravku Čoliću, jednom od naših najpoznatijih pjevača na estradi, na kojoj se nalazi dugi niz godina, i koji je uspio da napravi zavidnu karijeru, u toku koje je on snimio veliki broj hitova, koji se pjevaju i dan danas. Naime, iako je pjevač već ušao u sedmu deceniju on je i dalje aktivan, i nastupa, tako da njegovi fanovi mogu da uživaju u njegovoj muzici.

I on je kao i naši ostali pjevači kako smo već naveli snimio veliki broj hitova, a ono što je zanimljivo jeste to da kod svih skoro barem iza jedne pjesme stoji neka tužna istinita priča po kojoj je pjesma nastala. Upravo o tome ćemo da pišemo u nastavku, a riječ je o jednom od najvećih Čolinih hitova “Pjevam danju, pjevam noću”, a mnogi ne znaju kako je ova pjesma nastala, i o čemu to ona zapravo govori.

Dakle riječ je o tragičnoj ljubavi mladog pjesnika Branka Radičevića prema Vilhelmini Mini Karadžić, koja je bila kćerka Vuka Stefanovića Karadžića. Naime on je od Vilhelmine bio stariji četiri godine, a rođen je 1824. godine i kao Bečki student i pjesnik kojeg je Vuk izrazito cijenio, on je imao priliku da u Beču upozna lijepu Minu. Minku, kako ju je Vuk odmilja oslovljavao, krasili su dobro obrazovanje, vaspitanje i mnogi talenti. Bavila se slikanjem, muzikom i književnošću i govorila je šest jezika. Ostatak teksta pročitajte ovde.