Novo Savjeti

IMATE LI GLJIVICE NA NOKTIMA: Ova smjesa će vam pomoći da BEZ IMALO STIDA pokažete stopala, ZAPIŠITE RECEPT

Gljivice na nogama i noktima su najčešće posljedica kvasca ili plijesni, a nerijetko su bolne i neugodne.

Razvoju gljivica pogoduju vlažni i topli uslovi. Žuta ili bijela mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stadij infekcije noktiju odnosno gljivica.

Gljivice na nogama s vremenom mogu da mijenjaju oblik i boju, a nokat se može početi i listati što može biti veoma neugodno. Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što vjerovatno niste znali je da je soda bikarbona jedan od domaćih učinkovitijih lijekova za gljivice.

Trebate imati na umu da soda bikarbona i ocat nisu univerzalni lijekovi za gljivičnu infekciju e da se svakako trebate javiti doktoru i redovno kontrolisati stanje.

Gljivice se najbolje razmnožavaju na vlažnim i toplim mjestima kao što je koža između prstiju na nogama. Gljivice na stopalima nisu rijetkost, veliki broj starijih ljudi ali i onih koji dugo borave u istim cipelama u toku radnog vremena, imaju gljivice na stopalima.

Soda bikarbona se za liječenje gljiica na nogama i rukama može koristiti i sama ili u kombinaciji s drugim proizvodima.

Trebat će vam sljedeće:
– 4 do pet kašika sode bikarbone
– jedna šoljica bijelog ili jabučnog octa
– voda
– posuda za natapanje nogu
– papirnati peškir

Pomiješajte jednu šoljicu octa u vodi koju ste prethodno ulili u posudu za natapanje nogu. Natapajte noge oko 15ak minuta, a onda osušite peškiriem. Ponovite ovo još jednom, ali ovaj put dodajte 4 do pet kašičica sode bikarbone. Ponovite ovo više puta dnevno, pa dva puta bez i sa sode bikarbone.