Novo

HRVATSKA UŠLA U PRAVI PAKAO: Desilo se ono čega su se svi NAJVIŠE BOJALI! (FOTO)

Pandemija opakog koronavirusa, osim što uzrokuje zdravstvene probleme u čitavom svijetu i svakodnevno uzima hiljade života, dovela je do teške ekonomske krize koja se dugo ne pamti. 

Zbog karantine koja je u gotovo svim zemljama postojala u martu i aprilu, došlo je do totalne obustave rada u određenim granama privrede, a mnogi su ljudi izgubili posao.

Turistički atraktivne zemlje poput Italije i Španjolske, koje su pogođene virusom, kao i susjedna Hrvatska, ove godine neće imati skoro nikakvih prihoda od posjeta stranih gostiju, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Prognoze o ekonomskom rastu koje su postojale u Hrvatskoj su totalno srušene i mada plaće još nisu pale, samo je pitanje vremena kada će sve ići nizbrdo, barem tako kažu njihovi ekonomisti.

Prema njihovom mišljenju, uskoro bi trebalo očekivati ​​smanjenje plaća, a to bi bio udarac za ekonomiju, čije će se posljedice osjećati godinama u budućnosti. Prema projekcijama i prognozama, situacija neće biti ista u svim privrednim granama, a jedan od rijetkih sektora u kojem bi se situacija možda i mogla poboljšati je IT sektor, ali sve ostale grane pogođene su krizom.

Željko Lovrinčević, koji inače radi na Ekonomskom institutu u Zagrebu, objasnio je da je odmah nakon proglašenja pandemije došlo do pada plaća i zarade u javnom sektoru su zamrznute, dok su u privatnim tvrtkama smanjene. Realno je očekivati ​​da se plaće neće povećavati u naredne dvije do tri godine najmanje. Oporavak u Hrvatskoj bit će vrlo spor, pogotovo jer je ljetna sezona upola slabija od prošle godine, a prihodi iz ovog sektora vrlo su značajni za državnu blagajnu.