Novo

EVO OD ČEGA JE TITO ZAPRAVO UMRO: Cela bivša Jugoslavija U NEVERICI, ovo su JEZIVI DETALJI!

I danas za vas imamo jednu interesaantnu temu , a tiče se doživotnog predsednika bivše Jugoslavije , Josipa Broza Tita . Naime , verujemo da već znate da je Tito preminuo 4. maja 1980 godine u Kliničkom centru u Ljubljani , a preminuo je samo tri dana pred svoj 88. rođendan. Inače, on je primljen u januaru mesecu u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom , a pred samu smrt mu je amputirana noga. On je svakako u svesnom stanju tu amputaciju odbijao , ali je se ona u konačnici moraa izvršiti. Već sredinom meseca februara bio je u veštačkoj komi.

Vest koja je svakako potresla celi region glasila je ovako : “Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”. Naime , kovčeg sa njegovim telom stigao je sutradan Plavim vozom u Beograd , a tri dana kasnije , kada je sahrana održana , na njoj je se pojavilo 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta. Bio je to najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.

Podsećanja radi poslednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika nacionalnih parlamenata. Iz Hladnim ratom podeljenog sveta, u Beograd su doputovali državnici iz oba tabora. Inače , Tito je sahranjen u kući na Dedinju , a od 2013te godine pored njega počiva i njegova supruga Jovanka.