Zanimljivosti

Evo koliko će koštati vakcine protiv COVID-19, pogledajte cijene

Milioni ljudi širom svijeta su zaraženi korona virusom , i cijelu ovu godinu smo najviše opterećeni sa vijestima koje su vezane za ovaj smrtonosni virus. U toku su istraživanja na nekoliko mjesta u kojima se pokušava pronaći vakcina protiv ovog virusa , ali po svemu sudeći to će još potrajati.

 

Same cijene vakcine neće biti visoke , kretat će se od nekoliko dolara do 60 dolara najviše. Ono što će predstavljati najveći problem je njihov transport i distribucija tih vakcina , jer je potrebno vakcinisati enormno veliki broj ljudi.

BiH se uključila u nabavku vakcina , i to putem COVAX mehanizma  , incijative koje koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija , GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije. Ono što je za sada poznato je to da bi oksfordska vakcina trebala koštati između 3 i 4 dolara , po dozi , a daju se dvije doze.Najvjerovatnije da će odluka o tome koja će vakcina protiv novog korona virusa nabavljati u BiH , ovisiti od procjena i odluka COVAX mehanizma.