Lepa Brena je, kako je svima poznato, vjerovatno najveća pop pjevaljka na balkanu, uz Zdravka Čolića. Malo se ko može pohvaliti da ima tako dugu karijeru kao ona i teško da će se u skorije vrijeme pojaviti neko sa jednako uspješnom karijerom.

Dovoljan dokaz koliko je još uvijek popularna je da je nedavno u Zagrebu održala dva velika koncerta, gdje su dvorane bile rasprodane. Međutim, ustaše i nacionalisti uznemirili su se zbog činjenice da su se na njenim koncertima vijorile jugoslovenske zastave.

Neki od najvećih nacionalista, kao i neki hrvatski generali, prozvali su je personom non grata u Hrvatskoj te je pritome optužili da je lično sudjelovala na agresiju na Hrvate devedesetih i podržava ratne zločine.

Brena je na sve to samo objasnila: “Bila sam ubjeđena da sam odrasla u državi gdje nema vjerske, nacionalne ili seksualne diskriminacije, ali ovo me je sada podsjetilo da je Balkan pun glasnih prevaranata, nacionalista i huškača. Osjećam se ugroženo jer taj govor mržnje meni nanosi bol kako poslovno tako i privatno.

Nisam došla i mahala srpskim zastavama pred tamošnjim stanovništvom. Na mojim zastavama piše “LB” i “Volimo se”. Mene ne zanima politika, ja se bavim muzikom. Smatram da su oba moja koncerta bila dostojanstvena i da su se dopala normalnoj publici. Radujem se ponovnom nastupu.” objasnila je Brena vezano za dva koncerta koja je uoči Nove godine održala u prijestolnici Hrvatske.

Šta vi mislite o Lepi Breni? Da li je zaista toliko veliki problem doći sa zastavama bivše države? Mi smatramo da je to obično glupo i nebitno pretjerivanje, kao uostalom i čitav nacionalizam.

Preporučujemo